Hírek

2009.06.09. 02:29

Euró milliók a Szent Márton-projektre

Szombathely, Nádasd - A Szent Márton Útvonalról szóló konferencián jelentette be Feiszt György tanácsnok, hogy a szlovénekkel közösen újabb 1 millió 300 ezer eurót nyertek el.

Kozma Gábor

Ez jelentős pénz, a zarándokút, más szóval gyalogos útvonal déli szakaszának infrastrukturális fejlesztésére fordítható. Az 1,3 millió eurónak a fele a miénk, vagyis a magyar részre nagyjából 200 millió forint jut. Ebből meg kell építenünk a szombathelyi, városon belüli útvonalat, méghozzá a Martineumtól a Szent Márton plébániáig , mondta el a konferencián, jobbára polgármesterek előtt a Szent Márton Látogatóközpontban Feiszt György.

A sikeres pályázatot hosszan tartó szívós, végül eredményes munka előzte meg. A városi önkormányzat és a látogatóközpont, valamint az évek során a projekt körül ki-alakult kemény mag (közte civil és turisztikai szervezetekkel) INTERREG és Visegrád Found támogatásokkal látott munkához. Felvette a kapcsolatot mind a francia, mind a szlovén féllel, ezután látott hozzá a déli útvonal ki-alakításához. Ennek eredményeként ma már gyalogosan jól járható a szlovéniai irány, jelesül a Szombathely és Domonkosfa közti szakasz. A mostani pályázat részben ezen irány megállóit fejleszti, javítva az eligazítás és eligazodás feltételein.

A 200 milliós összegből szombathelyi fejlesztésekre is jut. A pénzből a városon belül kiépítendő útvonal hét stációt jelent. Ezek sorában említhetjük az ókori színházat, a Quirinus-emlékhelyet, a püspöki palotát, a székesegyházat, valamint a Fő tér, a múzeum, a látogatóközpont helyszíneket. Ezen kívül elkészül a Martineumban egy, úgymond, római kori fogadópont, bemutatva az első századi Savariát. Nos, ezek már jelentős fejlesztések , hallottuk.

Mindezeken túl jut pénz a déli útvonal melletti pihenőhelyek, esőbeállók és táblák elhelyezésére, netán javítására, és ha szükséges, cseréjére (van, ahol a fakitermelés okozott károkat a táblákban, útjelekben). Nádasdon zarándokszállás készül, és kiadnak egy reprezentatív, népszerűsítő periodikát is, 10 ezer példányban. Ez utóbbi a magyar-szlovén útvonal leírását, ismertetését tartalmazza. Sajnos azt még nem tudom, hogy tételesen mire mennyi pénzt adtak. Ezt majd a kiíróval lefolytatott tárgyaláson közlik, de ennek még nincs időpontja. A projektnek 2012-ig kell megvalósulnia , mondta el Feiszt György.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!