Hírek

2009.07.28. 21:00

Aquaworld-baleset: elkerülhető lett volna tragédia

Budapest - Egy elektromos szenzor megakadályozhatta volna az Aquaworldben csütörtökön történt tragédiát, ennek az ára pár tízezer forint - mondta Madaras Gábor, a minőségtanúsítványok kiadásával foglalkozó ÉMI-TÜV-SÜD Kft. vezetője kedden az MTI-nek.

MTI

Biztonságtechnikai ellenőrzés utólag

A szenzor érzékelni tudja a fedőlapok elmozdulását, rögzítettségét, ha gond adódik, akkor azonnal le tudja állítani a rendszert - fejtette ki.
    
A céget kedd reggel hivatalosan is felkérte az Aquaworld vezetése, hogy az egész fürdő területén végezzen speciális biztonságtechnikai ellenőrzést, és erről tanúsítványt állítson ki. Arra  kérdésre, hogy korábban végeztek-e ilyen vizsgálatokat a fürdőben Madarász Gábor azt mondta: a megnyitás előtt már megvizsgálták egyszer a területet, de akkor csak azokat a berendezéseket vizsgálták, amelyre törvényi előírás van. A szörfmedencére - ahol a baleset történt - nem vonatkozott semmilyen előírás - tette hozzá.
    
A vízipark szörfmedencéjénél egy 9 éves kisfiú vesztette életét múlt csütörtökön. A gyermek belezuhant egy aknába, s a hullámkeltő berendezés szétroncsolta a testét. A BRFK halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt ismeretlen tettes ellen indított nyomozást, és műszaki szakértőt rendelt ki az eset kivizsgálására.
    
Az Aquaworld hétfőn nyilvánosságra hozta belső vizsgálatának eredményét, amely a műszaki, karbantartó területről, illetve az üzemeltetésről egy-egy munkatárs közvetlen munkajogi felelősségét állapította meg, ennek nyomán a munkaviszonyukat rendkívüli felmondással megszüntették, két további munkatárs közvetett munkajogi felelőssége is fennáll, esetükben rendes felmondás útján szűnik meg a munkaviszony - közölte Kelecsényi Ágnes marketing és értékesítési igazgató hétfőn.

MTV: négy meglazult csavar okozta a balesetet

Négy meglazult imbuszcsavar okozta az Aquaworldben csütörtökön a balesetet - értesült az Magyar Televízió Híradója kedden. A köztévé hírműsora úgy tudja: a balesetet vizsgáló külső műszaki jelentésben az áll: a szörfmedence aknájának fedelét rögzítő négy csavar meglazult, ezért nyílhatott ki a fedél. Ezt négy imbuszcsavar tartja, amelyet csak speciális kulccsal lehet kinyitni. A szakértők azt is vizsgálják, hogy miért voltak lazák a rögzítő csavarok - hangzott el az MTV Híradójában.
    
Sass Oszkár, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese az MTI-nek elmondta: tanúként kihallgatták a szörfmedence skót gyártójának szakembereit is, így összesen már több mint húsz embert hallgatott meg a hatóság. A BRFK továbbra is ismeretlen tettes ellen nyomoz halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt - tette hozzá.
    

Ezek is érdekelhetik