Hírek

2009.07.29. 02:29

Zalaegerszegi támasz az Őrségnek

Őriszentpéter - Januártól a Zalaegerszeg és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás által fenntartott Támasz Alapszolgáltatási Intézmény látja el az Őrség falvaiban a szociális és gyermekjóléti feladatokat.

Varga Nóra

Az intézmény vezetőjétől, Györe Edinától megtudtuk, hogy az őriszentpéteri kistérségben január elsejétől a Zalaegerszeg és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás által fenntartott Támasz Alapszolgáltatási Intézmény látja el a települési önkormányzatok szociális alap- és gyermekjóléti feladatai közül a családsegítést, a házi segítségnyújtást, az étkeztetést, a nappali ellátást, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást, valamint a gyermekjóléti szolgáltatás feladatait.

Györe Edina kiemelte, a Támasz Alapszolgáltatási Intézmény a zalai és az őrségi aprófalvak lakosainak magas színvonalú, hatékony, korszerű, probléma-érzékeny, helyben hozzáférhető, a törvényi előírásoknak megfelelő szociális és gyermekjóléti szolgáltatásokat kíván biztosítani a jövőben is. Százharmincöt felkészült, szociálisan elkötelezett, szakképzett alkalmazott segíti nap mint nap a rászorulókat.

Az őriszentpéteri kistérség területén jelenleg tizenhárom szociális gondozó és három családgondozó látja el a feladatokat. Györe Edina kiemelte, hogy a céljaik között szerepel az intézmény szolgáltatásainak további fejlesztése, valamint a nappali ellátás kialakítása az Őrség településein.

Az intézmény vezetője elmondta, hogy a két kistérség polgármesterei a társulási üléseken több alkalommal foglalkoztak már az elmúlt években a szociális és gyermekjóléti ellátások szervezettségének és minőségének javításával. Az intézményegységek és a települések közös munkájának köszönhetően a Támasz Alapszolgáltatási Intézmény létrejötte nemcsak a szolgáltatások mennyiségi és minőségi változását, javulását hozta magával. A szolgáltatásokhoz való hozzáférés növelésével alapvető biztonságot nyújt az intézmény az idős, egyedül élő emberek és a rászoruló családok számára. A Támasz Alapszolgáltatási Intézmény létrehozását hosszan tartó, alapos előkészítő, elemző munka előzte meg. Györe Edinától megtudtuk, hogy a településeken élők igényei alapján, a polgármesterek szoros együttműködésének és javaslatainak eredményeképpen született meg az egységes szociális intézmény gondolata, amelyhez a kedvező tapasztalatok és a már meglévő szervezett szolgáltatást nyújtó intézményi szociális háló is hozzájárult.

Közös célként fogalmazták meg a kistérség önkormányzatai a falvakban, a kisvárosokban élő családok és ezen belül a társadalmi kirekesztettséggel leginkább fenyegetett rétegek, csoportok (idősek, fogyatékosok, veszélyeztetett gyermekek) életminőségének fejlesztését rövid és hosszú távon. Ennek érdekében elindult a közös gondolkodás és az összefogás az Őriszentpéteri és Zalaegerszegi Kistérségben.

A Támasz Alapszolgáltatási Intézmény vezetője elmondta, az Őrségi Többcélú Kistérségi Társulás területén az egységes szociális ellátások kialakításának terve 2006-ban fogalmazódott meg először. A kistérségi társulás önkormányzatai a kezdetektől fogva támogatták a Támasz Alapszolgáltatási Intézmény létrehozását.

Györe Edina hozzátette, az Őrségi Többcélú Kistérségi Társulás területén 2007. augusztus elsejével indult el a teljes kistérségre kiterjesztve a szociális és gyermekjóléti feladatellátás Zalalövő központtal, intézményfenntartó társulás keretében. Már a kezdetektől fogva biztosított a települések lakosai számára a gyermekjóléti szolgálat, a családsegítés, a házi segítségnyújtás, a nappali ellátáshoz való hozzáférés, valamint a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás. Ezek a feladatok a Lenti Kolping Gondozási Központ együttműködésével valósultak meg. A Támasz Alapszolgáltatási Intézményhez csatlakozott január elsejétől a kistérség

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!