Hírek

2009.09.29. 07:29

Kétszeres erővel támad a vírus

Megyei körkép - A háziorvosok hétfőn reggel még nem kaptak tájékoztatást az új influenza elleni oltóanyagról.

Bajdó Bettina

A háziorvosok hétfőn reggel még nem kaptak tájékoztatást az új influenza elleni oltóanyagról. Dr. Legli Veronika, a Magyar Orvosi Kamara háziorvosi szekciójának megyei vezetője elmondta, hogy szerdán vagy csütörtökön lesz egy megbeszélés, amelyen több információt kapnak majd az influenza elleni védőoltásról. A doktornő addig nem szeretett volna találgatásokba bocsátkozni az új szérummal kapcsolatban. Dr. Birosz Béla háziorvos is megerősítette a kollégája által elmondottakat, s hozzátette: az orvosok a médiából s az internetről kapják továbbra is a híreket.

- Sok betegem érdeklődik a szérumokról, nemcsak az új, hanem a hagyományos influenza miatt is - folytatta a háziorvos. - Sajnos nekik sem tudok mit mondani. Eddig úgy volt, hogy a héten már lesz újinfluenza-vírus elleni oltóanyag, ám nem érkezett meg. A hagyományos influenza elleni oltás pedig általában csak később szokott a patikákba kerülni, a vírus szezonja ugyanis október végén, november elején kezdődik. Kérdésünkre, hogy jogosak-e az aggályok az új szérum miatt, az orvos így válaszolt:

- Az új szérum ugyanazokon az engedélyeztetési eljárásokon ment keresztül, mint a hagyományos influenza elleni. Több hónapon keresztül tesztelték, embereken is kipróbálták. Szerintem megbízható a vakcina, így nyugodt szívvel ajánlom a betegeimnek is.

Az orvos hozzáfűzte, hogy egyre több a beteg a rendelőben, sokan megfázás miatt keresik fel orvosukat, de vannak betegek influenzaszerű tünetekkel is. Úgy tudja, hogy a megyében több olyan páciens volt, akinél kimutatták a H1N1 vírustörzset. A megbetegedések száma alacsony, járványról egyelőre nem lehet beszélni. A gyógyszertárakban nem lehet még oltóanyagot vásárolni. A Szent Rita patikában eddig csak egy-két orvos érdeklődött a szérumról, a vásárlók még nem keresték a vakcinát - tudtuk meg dr. Martincsevics Tamás szakgyógyszerésztől.

- Egyelőre egy influenza kezelésére ajánlott gyógyszer kapható nálunk, más szerünk nincsen a vírus ellen - tette hozzá a szakgyógyszerész. Emellett homeopátiás készítményeket tudunk ajánlani, ezek nem hatnak az influenza ellen, de erősítik az immunrendszert. A magyarok csak akkor jönnek be a patikába, ha már betegek, a megelőzéssel nem foglalkoznak.

A szakgyógyszerész hangsúlyozta, úgy tudták, október elejétől szállítják az oltásokat, de a legújabb hírek szerint csak a hónap közepétől lesznek kaphatók a szérumok.

Dr. Béres Zsuzsanna, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat regionális járványügyi orvosa elmondta, hogy az influenza elleni védőoltás péntektől elérhető a háziorvosok számára.

- Egyelőre a járvány elején járunk - folytatta az orvos -, eddig csak egy-két megbetegedést regisztráltak a megyében. Ezek az adatok is csalókák, mert a Markusovszky kórház fogadja a régió betegeit, így nem minden fertőzött megyei. Ha mindkét típusú influenza egyszerre fertőz, feltehetően többen betegednek meg, mint a szokásos szezonális járvány alatt, s minden bizonnyal a járvány is hosszabb lesz. A vírusokat egyszerre is el lehet kapni, ez legyengítheti az egészséges szervezetet is. 

Azt ajánlom, hogy mindenképpen adassák be a védőoltást, mert ez legalább 70 százalékos védettséget nyújt a vírus ellen. Két oltás szükséges, melyek egy időben beadhatók, az egyik a szezonális, a másik az új vírus ellen véd.

Az iskolák az oktatási minisztériumtól megkapták az iránymutatást arra vonatkozóan, hogy milyen intézkedéseket kell bevezetniük. A Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium igazgatója, dr. Lenner Tibor elmondta, hogy fertőtlenítik a kilincseket, s felszerelték a szükséges kézmosókat is a mosdókban. 

Az igazgató hozzátette még, eddig nem volt H1N1-vírussal fertőzött gyermek az iskolában. A szombathelyi Bercsényi általános iskolában Fokiné Rácz Ilona igazgató is megkapta az iránymutatást, s be is szerezték a szükséges szereket, ám egyelőre a szekrényben tartják őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!