Hírek

2009.10.20. 07:29

Tovább romlik az önkormányzatok helyzete

A vasi megyeszékhelyen az önkormányzatok helyzetéről tartott polgármesteri fórumot Gémesi György, a MÖSZ elnöke.

Erős D. Zoltán

A jövő évi költségvetés önkormányzatokat érintő várható hatásairól tartott tegnap Szombathelyen sajtótájékoztatót és polgármesteri fórumot Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke, Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke, valamint dr. Dénes Tibor, a MÖSZ megyei szervezetének elnöke.

A tervezett intézkedések nagyon érzékenyen érintik az önkormányzatokat, állapította meg Gémesi György. A beharangozott 120 milliárd forintos elvonás már önmagában is súlyos tehertételt jelent az önkormányzatoknak, ám várhatóan nem ennyi, hanem ennek legalább a duplája is lehet majd a települések s a megyék esetében a mínusz, állapította meg az elnök.

A szabályozás módosítása miatt kevesebb bevételre számíthatnak az önkormányzatok idegenforgalmi adóból, míg a gazdasági válság következtében csökken majd az iparűzési adóbevétel is. A kiadások pedig a várható infláció, valamint az áfaemelés hatása miatt több mint 10 százalékkal emelkednek majd.

Az elvonásra tervezett 120 milliárd valójában 162 milliárd, ám ebből mintegy 40 milliárdot tesz ki a járadékcsökkentés hatása. A gyermeklétszám csökkenése miatti normatív támogatás elvonása pedig azért hozza nehéz helyzetbe az önkormányzatokat, mert a kevesebb gyermek ellenére az osztályok döntő részét ugyanúgy fenn kell tartani, mint eddig. A fenntartási költség tehát a gyermekek számának csökkenésével nem lesz kevesebb.

Az elnök a módosító indítványok hatására lát esélyt arra, hogy az idei gyermekétkeztetési normatíva jövőre megmaradjon, csakúgy a két tannyelvű oktatáshoz nyújtott támogatás.

Gémesi György elmondta, hogy javaslatot tettek az állami tulajdon hasznosításával forrásteremtésre, ám kezdeményezésüket a kormányfő válaszra sem méltatta. A MÖSZ elnöke szerint, a jelenlegi feltételekkel önkormányzatok sora nem tud majd a jövő év végéig működni, megállapította, hogy a parlamenti önkormányzati lobbi nem működik.

Majthényi László alelnök arról beszélt, hogy a jelenlegi számok alapján a megye mintegy 600-800 millió forintos hiánnyal számol, miközben az önkormányzatok nem előidézői, hanem elszenvedői a válságnak.

Dr. Dénes Tibor, Sárvár polgármestere elmondta, az intézkedések válságba sodorhatják a kis és nagy településeket egyaránt, s ez már nem pénzügyi, hanem politikai kérdés.

Dr. Dénes Tibor, Sárvár polgármestere elmondta, az intézkedések válságba sodorhatják a kis és nagy településeket egyaránt, s ez már nem pénzügyi, hanem politikai kérdés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!