Hírek

2010.02.16. 22:24

Ismét kihallgatták Szilvásyt az adatgyűjtési ügyben

Ismét kihallgatta a nyomozó ügyészség Szilvásy György korábbi titokminisztert, akit az UD Zrt.-ügy miatt azzal gyanúsítanak, hogy jogtalanul közreadott titkos, lehallgatásból származó felvételeket - közölte kedden az origo internetes hírportál.

MTI

Az írás szerint ugyanis elkészültek olyan szakvélemények, amelyek szerint a hangfelvételek eredetiek, nem manipuláltak, de az egyelőre nem világos, hogy ezzel mit akar bizonyítani az ügyészség.
 
Szilvásy ügyvédje, Sebes Péter megerősítette, hogy kilenc hónappal az előző kihallgatás után múlt pénteken védencének ismét meg kellett jelennie a nyomozó ügyészségen. 

"Szilvásy Györgyöt ismét kihallgatták, és elé tárták a különféle forrásokból beszerzett hangfelvételekről készült igazságügyi hangszakértői véleményt" - mondta az ügyvéd az origo hírportálnak. 

A volt tárcavezetőt azzal gyanúsítják, hogy jogtalanul kezelt - például sokszorosított és továbbadott - az UD Zrt. ügyében lehallgatott beszélgetésekről készült felvételeket. Szilvásy korábban azt mondta: a gyanúsítás alapja, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának tagjai megkapták azokat a hangfelvételeket, amelyek az adatgyűjtési ügyet elindító feljelentés mellékletei voltak.
 
Sebes Péter elmondta, hogy a rendőrség által kirendelt szakértő összehasonlította a több helyről, így a Nemzetbiztonsági Hivataltól, az ügyben szintén feljelentéssel élő Dávid Ibolya MDF-elnöktől, az internetről begyűjtött felvételeket. Ennek eredményeként megállapították, hogy a felvételek egyike sem manipulált. 
 
"Szilvásy György erre azt nyilatkozta a kihallgatáson, hogy a szakértői véleményben foglaltakhoz semmi köze. Az összehasonlításnak pedig akkor lenne jelentősége, ha nem csak pár, hanem az összes létező felvételt hasonlítanák össze" - tette hozzá az ügyvéd, aki szerint a szakértői vélemény már rég készen volt, ezért nincs magyarázat arra, miért telt el kilenc hónap azóta, hogy védencét kihallgatták. Arra a kérdésre nem kívánt válaszolni, hogy vajon miért húzódik el ennyire az eljárás.

Az origo szerette volna megkérdezni az ügyészséget arról, mi a jelentősége annak, hogy a felvételek megegyeznek-e, de sem a szóvivőt, sem a nyomozó ügyészség vezetőjét nem sikerült elérnünk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!