Hírek

2010.06.03. 13:50

Kisebbségi választói névjegyzék: július 15-ig lehet kérni a felvételt

A választópolgároknak május 31-ig kellett megkapniuk azokat a nyomtatványokat, amelyeken felvételüket kérhetik a települési kisebbségi választó névjegyzékbe.

Erős D. Zoltán

Az őszi nemzeti és etnikai kisebbségi önkormányzati képviselőinek  választásán azok vehetnek részt akik a bolgár, a cigány, a görög, a horvát,  a lengyel, a német,  az örmény, a román, a ruszin, a szerb, a szlovák, vagy a  szlovén kisebbséghez  tartozónak vallják magukat,   nagykorúak,  illetve 2010. október elsejéig nagykorúvá  váló   magyar állampolgárok, választójoggal rendelkeznek, s szerepelnek a kisebbségi  választó névjegyzékben. 

Ezeknek a feltételeknek azoknak is meg kell felelniük, akik jelöltként kívánnak indulni. A kisebbségi választásokon csak azok szavazhatnak, és jelöltek is csak azok lehetnek, akik szerepelnek a kisebbségi választói névjegyzékben.        

Az erre való felvételt 2010. július 15-én 16 óráig lakóhely szerinti település jegyzőjénél lehet kérni a kézbesített, vagy az internetről is letölthető nyomtatványon. Ezt kitöltve, aláírva a polgármesteri hivatalban lévő gyűjtőládába lehet beledobni. Aki levélben kéri a felvételét, annak azt úgy kell postára adnia, hogy az július 15-ig megérkezzen a hivatalba. 

Egy személy csak egy kisebbségi névjegyzékre való felvételét kérheti, ellenkező esetben minden kérelme érvénytelen. Amennyiben a kisebbségi választói névjegyzékbe való felvételt a jegyző megtagadja, erről az érintettet azonnal  értesíti. Ez ellen három napon belül lehet kifogást benyújtani. 

A kisebbségi önkormányzati választást akkor tűzik ki, ha a névjegyzékben szereplők száma eléri a 30-at.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!