Hírek

2010.09.28. 07:59

Amikor a víz az úr

Az elmúlt napok bőséges csapadékmennyiségének következtében több Vas megyei pataknak, folyónak is jelentősen megemelkedett a vízszintje. Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Rába körmendi szakaszán és a megyében több helyen le kellett zárni az utakat, mivel a Gyöngyösön, a Pinkán és a Répcén is jelentős árhullám vonult végig.

Tóth Kriszta

Ami azonban minket a leginkább érint, az egyetemi épület előtt csörgedező Perint-patak, melynek szintén rendkívül magas jelenleg a vízszintje. Ez a szintemelkedés a Gyöngyös vasárnap esti árhullámának köszönhető.

Az Országos Vízügyi Informatikai Szolgálat (OVISZ) honlapján közzétett adatok szerint a patak vízállása szeptember 26-án este volt a legmagasabb, ekkor 237 cm-en tetőzött. Azóta fokozatosan csökkenő értékeket jeleznek, a legutóbbi mérés ma, azaz szeptember 27-én, 18:00-kor történt, ekkor már „csak” 178 cm-t mutatott a mérőműszer. Ezek szerint talán nem kell aggódnunk, hogy egy, az 1965-ös áradáshoz hasonló fog lezajlani Szombathely városában.
 
Negyvenöt éve a Gyöngyös ausztriai vízgyűjtőjétől kiindulva hatalmas mennyiségű víz érkezett a patakokon, és ez elárasztotta az Arany-patak, a Gyöngyös és a Sorok-Perint melletti területeket az osztrák határtól kezdve, egészen a Zsennyéig hatalmas károkat okozva.

A vízügyi szakemberek először 1968-ban készítettek az árvízi tározó megépítéséhez szükséges terveket, hogy megelőzhessék a ’65-ös események megismétlődését. Az építkezés azonban csak 2009. szeptemberében kezdődött meg, miután ugyanez év júniusában a Perint patak vízhozama az átlagos érték (0,1 köbméter)  több mint 270-szeresére emelkedett. A beruházás mintegy 2,8 milliárd forintot kóstált, de teljes egészében központi és Európai Uniós támogatásból valósult meg. Nádor István vízügyi igazgató nyilatkozta a Vas Népének, hogy ha ennél nagyobb árhullám érkezett volna, akkor a többletvizet már nem tudta volna visszatartani a befejezés előtt álló lukácsházi tározó.
 
A köpönyeg.hu tizenöt napos időjárás előrejelzése szerint ezen a héten kisebb záporok előfordulhatnak Szombathelyen, de jelentős mennyiségű csapadék már nem képződik. A jövő héttől azonban újra heves esőzések várhatók, aminek nem örülünk, és azt hiszem itt egészen nyugodtan beszélhetek mindenki nevében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!