Hírek

2011.01.23. 07:00

A Himnuszt a 130. zsoltár dallamára énekelték

A Himnusz valamennyi versszakát elénekelték végül közösen a 130. zsoltár dallamára a Magyar Énekmondók Találkozójának résztvevői a csütörtöki gálán az MMIK-ban.

Merklin Tímea

Az énekmondók találkozójának létrehozását a Vas Megyei TIT, a Magyarok Világszövetsége Vas megyei szervezete, az OMK és Dinnyés József daltulajdonos közösen találták ki 1999-ben. Azóta 30-40 neves előadó vett részt a rendezvényeken: históriás énekeket, énekelt verseket hoztak Vas megyébe minden évben a magyar kultúra napja lakalmából. A közös gálán kívül  - amelyet az utóbbi években az MMIK-ban rendeznek  - az előadóművészek kisebb Vas megyei településeken is fellépnek. Közönségük művelődési házakban, templomokban, iskolákban rendhagyó irodalom és történelem órákon gyűlik össze.

A csütörtöki találkozón Joós Tamás  fő szervező, házigazda énekmondó köszöntötte Cseh Tamás-  Bereményi Géza József Attila-dalával a résztvevőket. Vendég volt Dinnyés József, a műfaj atyja  közéleti és közérzeti dalaival ilyen húrokat pengetett: a magyar állam máshol él, mint ahol a magyar nemzet remél. Játszott a Hangraforgó együttes, a Strófa, az ember lelkét fésülgető Gereben, amely először járt Szombathelyen.

Dr. Rácz Antal együttese lendületes bulit csinált az est rá eső részében; a közönség kiabált: Még, még!, s bemutatkozott a legfiatalabb dalnok, a 17 éves Tóth Levente a saját szerzeményeivel: kamasz szókimondással, egyéni stílusban adta elő dalait egy szál gitárral.Vendég volt Kercsmár Zsolt, Róka Szabolcs, Kátai Zoltán, a műfaj legjobbjai. A fináléban mindenki a színpadra állt, hogy végigénekeljék a Himnuszt. Dinnyés József elmesélte, hogy Kátai Zoltánnal  így ünnepeltek már akkor is, mielőtt a magyar kultúra napja lett volna.

A Himnusz születésnapján a budapesti Lágymányosi Közösségi Házban végigdalolták valamennyi strófát, majd kimentek az utcára, hogy az emberek is hallják. A Himnuszt azért éneklik az énekmondók a 130. zsoltár dallamára, mert az a bűnbánó zsoltár, és a liturgia szerint csak akkor kap áldást valaki, ha bűnbánatot gyakorol.

Márpedig a Himnusz a fény születésének szeretete, akarata, ennek napja a magyar kultúra napja. A végére Dinnyés József odatette: Ámen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!