Hírek

2011.01.06. 17:38

Hajdu János: várhatóan péntek estig hazahozzák Papp Istvánt

Várhatóan péntek kora estig hazahozzák Magyarországra Papp Istvánt - jelentette be a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója csütörtökön sajtótájékoztatón.

MTI

Hajdu János elmondta: a Szudánban három hónapja emberrablók fogságába esett ENSZ-alkalmazott jól van, nem áll fenn olyan egészségi probléma, amely megnehezítené a hazaszállítását, vagy speciális eszközt tenne szükségessé, Papp István a saját lábán, "relatív egészséges állapotban" tud hazajönni.

Újságírói kérdésre a kiszabadítási akció részleteiről nem beszélt, csak annyit mondott: a szudáni erők közreműködésével történt az akció, "a szudáni erőktől kapjuk meg Papp Istvánt, de a munka közös volt". Felidézte: amikor az ENSZ-alkalmazottat október 7-én elrabolták, s az másnap reggel a tudomásukra jutott, a TEK rögtön megkezdte a kapcsolatfelvételt és a közös munkát a szudáni partnerszolgálatokkal. Ezt fenntartottuk a fogva tartás utolsó percéig - mondta.

Közös titkosszolgálati akció nyomán szabadult ki Papp István - hangsúlyozta Hajdu János, aki erre hivatkozva arra sem válaszolt, hogy tárgyalások eredményeként vagy erőszak alkalmazásával történt meg mindez. Szavai szerint  erről nem beszélhet.

Hajdu János elmondta, hogy várhatóan órákon belül pontos információt kapnak Papp István állapotáról, miután  magyar orvos is megvizsgálja. Kitért arra, hogy a TEK munkatársai menetrend szerinti járattal indultak el - az eredeti terv szerint - Damaszkuszon keresztül Kairón át Kartúmba. Mint mondta, a TEK-nek nincs, és nem is lesz saját repülője. A damaszkuszi gép azonban homokviharba került, ezért Cipruson le kellett szállnia. Ez ugyan csúszást okoz, de legkésőbb a reggeli órákban már újabb információkkal tudnak szolgálni. Ciprusról Kairóba mennek a TEK munkatársai; az átadás az egyiptomi és a szudáni főváros között történik - tette hozzá.

Elmondta: Papp István elindult a nyugat-szudáni Dárfúrból, és miután a biztonsági szervek átadják őt, a TEK vezető mentőorvosa várja, majd minél előbb megkezdik hazahozatalát, ami remélhetőleg 24 órán belül megtörténik.     "Az az információ, hogy Papp István jól van, azt meg tudom erősíteni" - szögezte le a TEK főigazgatója, aki kérdésre válaszolva azt is elmondta: olyan hosszú és tartalmú beszélgetést nem folytattak vele, ami a fogvatartásának körülményeiről szólt volna. Az egyik cél annak azonosítása volt, hogy valóban Papp Istvánnal beszélnek, a másik a szállítás körülményeinek vizsgálatára vonatkozott, arra, hogy milyen szakembereket küldjenek ehhez - tette hozzá.   

Kérdésre válaszolva megismételte: "határozottan tudom (...) mondani, a magyar kormány semmilyen váltságdíjat nem fizetett ki azért, hogy Papp István kiszabaduljon". Beszélt arról is, hogy nem tartja szükségesnek az ENSZ-alkalmazott életét Magyarországon tovább védeni.

Az ENSZ és az Afrikai Unió közös szudáni missziójának magyar alkalmazottját a misszió, az UNAMID kommunikációs igazgatója szerint feltehetően közönséges bűnözők rabolták el. Kemal Saiki az MTI-nek szerdán azt mondta: Papp Istvánt, akit a Dárfúr tartománybeli el-Faser városból hurcoltak el, fogva tartói szabadon engedték, és már a szudáni hatóságok viselik gondját. A misszióban egyéni munkavállalóként dolgozó, nyugalmazott magyar alezredest egy Kutum nevű kis falutól 15 kilométernyire engedték szabadon. A szudáni hadsereg helikopteren el-Faserbe szállította őt, ott orvosi vizsgálatnak vetették alá, majd gyorsan tovább vitték a fővárosba. Kartúmban az UNAMID vezetője, Ibrahim Gambari orvos professzor és a szudáni kormány képviselői fogadták. Ismét elvégeztek rajta egy orvosi vizsgálatot - mondta Kemal Saiki, hozzátéve, hogy tudomása szerint magyar kollégájuk jó egészségi állapotban van, és még mindig Kartúmban tartózkodik.

A gyerekkatonák leszerelésében segédkező nyugállományú alezredest tavaly október 7-én hurcolták magukkal fegyveresek. Papp István elrablói október 11-én vették fel a kapcsolatot az UNAMID szudáni válságkezelő központjával. A magyar Külügyminisztérium akkori tájékoztatása szerint a fogva tartók tettükkel egy piramisjátékra kívánták felhívni a figyelmet, amely súlyos anyagi károkat okozott a terület lakóinak.

A Dabanga nevű dárfúri rádióállomás szintén azon a napon kapcsolatba lépett az elrabolt ENSZ-alkalmazottal, aki azt mondta, egy számára ismeretlen helyen lévő táborban, mintegy száz egyenruhás jelenlétében őrzik. Az elrabolt férfi az interjú során nyugodtan beszélt, de olykor a könnyeivel küszködött, és azt mondta, tart attól, hogy fogva tartói rátámadnak, vagy megölik.

Schmitt Pál államfő október 13-án köszönetet mondott Omar Hassan Ahmad al-Basir szudáni elnöknek a magyar ENSZ-alkalmazott ügyének megoldására tett addigi erőfeszítésekért, és egyúttal további segítséget is kért a kiszabadításához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!