Hírek

2011.03.24. 16:51

HM: további ingatlanügyekre derülhet fény

Újabb ingatlanügyekre derülhet fény a Honvédelmi Minisztériumnál (HM), mivel a Hende Csaba miniszter által kezdeményezett vizsgálat az ingatlanok eladásával kapcsolatban még nem zárult le - mondta Fodor Lajos, a tárca közigazgatási államtitkára csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

MTI

A Magyar Nemzet csütörtöki számában írt arról, hogy több minisztériumi felsővezető is a piaci ár alatt vehette meg szolgálati lakását, és emiatt 750 millió forintos vagyonvesztés érhette a szaktárcát.

Fodor Lajos elmondása szerint addig folytatják a vizsgálatot, amíg az összes ingatlanügyet fel nem göngyölítik. Az érintettek azzal védekeznek - tette hozzá -, hogy az ingatlanok értékesítésénél a hatályos jogszabályoknak megfelelően jártak el. Több esetben viszont a szabályokat rövid időre módosították, hogy az ingatlanokat meg tudják vásárolni, más esetekben a miniszterek egyedi engedélyével vettek meg el nem idegeníthető lakásokat is.

Az eljárások Fodor Lajos szerint azért is felháborítóak, mert a HM-nél felmerülő lakhatási igényeket nem mindig tudják kielégíteni, és vannak olyan rászoruló katonák, akik több évet várnak arra, hogy lakáshoz jussanak.

Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy Hende Csaba minisztersége óta egyetlen újonnan kezdeményezett elidegenítést sem engedélyezett, az ügyben érintett felsővezetők közül pedig már senki nem dolgozik a tárcánál.

Kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy nincsenek becsléseik arra vonatkozóan, hány ingatlanügy derülhet még ki, és arról sem, hogy pontosan mekkora kárt okoztak ezzel a minisztériumnak. Az érintettek hivatali befolyásukkal is visszaélve vették meg a lakásokat - mondta.

Az eladással kapcsolatos szabályokat azért szigorították 2004-ben - mutatott rá -, mert a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, vizsgálódása után, erre kötelezte a tárcát. A feltárt ügyeket átadják Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztosnak, illetve jogi útra terelik az ügyeket, és ha szükséges, büntetőfeljelentést is tesznek. Arról bíróság fog dönteni, hogy a lakásokat hogyan lehet visszaszerezni - tette hozzá.

A Magyar Nemzet csütörtökön közölte, hogy az ingatlanügyben érintett Gömbös János egykori miniszteri biztos, Kovacsics Ferenc, a Katonai Biztonsági Hivatal kormányváltáskor leváltott vezetője, Halasi Zoltán nyugállományú tábornok, Bocskai István és Matyucz Péter, Szekeres Imre, illetve Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszterek szóvivői, Havril András volt vezérkari főnök és Oláh János dandártábornok is, aki a HM-vesztegetési ügy fő gyanúsítottja, és jelenleg is előzetes letartóztatásban van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!