Hírek

2012.05.29. 06:40

Gyógynövények és helyi termékek az Orbán-napi mustrán

Oszkó - Hetedik alkalommal rendezte meg vasárnap a Hegypásztor Kör az Orbán-napi vigadalmat és a Pannon helyi termék vásárt a felújított szőlőhegyi pincéknél.

Varga Krisztina

Ahogy az már ilyenkor lenni szokott, bortermelők sátrai, hagyományőrzők, kézművesek népesítették be a szőlőhegyet. Lehetett lovagolni, kocsikázni, kisállatokat simogatni, s ezúttal is több csapat bizonyította a bogrács mellett főzőtudományát. A színpadon a Vasi Hegyhát műkedvelői és meghívott előadók szórakoztatták a nagyérdeműt.

A házigazda Oszkói Hegypásztor Kör több új kezdeményezését is bemutatta, bizonyítva, hogy egy percig sem ülnek tétlenül. A Hegypásztor szőlőültetvény mellett gyógynövény- és fűszerkertet létesítettek. Az itt megtelepített harmincöt növényfaj az erdei iskolai program keretében Oszkóra látogató gyerekek környezeti nevelését szolgálja majd.

A szőlőhegyi rendezvény keretében vehették át az oklevelet azok, akik elvégezték az egyesület Martineummal közösen szervezett zsúpkészítő tanfolyamát. Ha már itt voltak, bemutatót is tartottak a lábas pajtában. Sokan kísérték figyelemmel a munkafolyamatokat, amíg a rozsszalmából tetőfedésre alkalmas, kettőzött zsúpkéve lesz.

A Pannon Helyi Termék Klaszter több új fejlesztésű termékből – gyümölcssajtokból, lekvárokból, pálinkás csokiból – hozott kóstolót, melyekről a vendégek kérdőíveken nyilváníthattak véleményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!