Hírek

2012.05.03. 13:29

Pénzügyi fogyasztóvédelmi tanácsadó iroda nyílt Szombathelyen

Ingyenes pénzügyi tanácsadói iroda nyílt Szombathelyen a Thököly utca 37-ben (a pénzváltó mellett), ahol szakemberek várják az ügyfeleket. A gazdasági válság után egyre többen szorulnak segítségre.

Peltzer Géza

A Pénzügyi szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) és a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesületének (FOME) köszönhetően már 11 megyeszékhelyen - köztük Szombathelyen is - kaphatnak ingyenes tanácsokat azok, akiknek  pénzügyi problémáik vannak. A szombathelyi iroda hétfőn, szerdán és pénteken délután egytől ötig, kedden és csütörtökön reggel kilenctől déli egy óráig van nyitva. Némethné dr. Mentes Adrienn, dr. Fekete Gabriella és dr. Vásárhelyi Tamás  fogadja itt felváltva a panaszosokat.

A csütörtöki sajtótájékoztatón Balogh László, a PSZÁF alelnöke elmondta, a 2008-as pénzügyi, gazdasági világválság után Magyarországon is emberek tízezreinek volt szüksége pénzügyi fogyasztóvédelmi tanácsokra, de ezeket a kérdéseket a hagyományos fogyasztóvédelmi szervezet már nem tudta kezelni. Ezt megerősítette Szilágyi Ildikó, a Vas Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének vezetője is, mondván, sokan fordultak hozzájuk pénzügyi tanácsért, de nem rendelkezvén megfelelő szakértelemmel és tapasztalattal, legfeljebb egy címet és telefonszámot tudtak adni eddig a panaszosoknak.

2011-ben nyolc pénzügyi fogyasztóvédelmi tanácsadó iroda nyílt az országban, ezek közül néhány bezárt, a többség azonban remekül működik, ötezer panaszos jelent meg az irodákban egy év alatt. A bankokban jogász- és matametikus csoportok hosszasan dolgoznak egy-egy terméken, mielőtt piacra kerül, a fogyasztó azonban egyedül van, ideje sincs arra, hogy alaposan tájékozódjon, ilyen körülmények között ír alá életét befolyásoló szerződéseket, érveltek az iroda létjogosultsága mellett a szakemberek. Egy másik megyében működő tanácsadói irodába bejött egy panaszos, a banki szerződés egy mondatát kifogásolta, ami szerinte alkotmányellenes. A szakemberek is így látták. Órákon belül felvették a kapcsolatot a bankkal, és azonnal leállították az ilyen szövegezésű szerződések kibocsátását. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!