Hírek

2012.06.26. 06:17

Civil kurázsi és tudomány

Szombathely - A szombathelyi székhelyű Szláv Történeti és Filológiai Társaságot komoly tudományos műhelyként tartják számon a szlavisták: határon innen és túl. Az egyesület tisztújító közgyűlést és konferenciát tartott.

Vas Népe

Az 1997-ben alapított, egyesületként 1998-ban bejegyzett Szláv Történeti és Filológiai Társaságot jelentős tudományos műhelyként tartják számon Magyarország határain innen és túl.  A társaság ezidáig 3 sorozatban 40 kötetet jelentetett meg (orosz és magyar nyelven),  évente  konferenciát szervez, amely lehetőséget teremt a szakemberek (történészek, nyelvészek, irodalomtudósok) számára a már megkezdett kutatások bemutatására, egymás tevékenységének, eredményeinek megismerésére. Az idei konferenciát nagy érdeklődéssel kísért tisztújító közgyűlés előzte meg a szombathelyi bölcsészkaron (NYME SEK): a társaság alapító-elnöke, a történész Ágoston Magdolna  lemondott,   a jelképes stafétabotot pedig az irodalmár Szabó Tünde  vette át.  A  szláv társaság egyúttal csatlakozott  a több mint 80 tagszervezetet számláló szombathelyi Civil Kerekasztalhoz.

Az elnökségről leköszönő Ágoston Magdolna - aki egyébként Oroszországban védte  meg akadémiai nagydoktori címét, történészi munkássága pedig nemzetközi mércével mérve is gyakran szolgál hivatkozási alapként - a közgyűlésen sok más mellett hangsúlyozta: a társaság az elmúlt években rangot vívott ki magának a szlavisták (ruszisták)  körében. És bár a törvényi szabályozás külföldiek számára nem teszi lehetővé az egyesületi tagságot, a programokon  szívesen lát a társaság külföldi szakembereket is. (Az idén például anyagi okokból kellett a külföldi vendégek fogadásától eltekinteni.)

A társaság új elnöke, dr. Szabó Tünde Ph.D  (NYME SEK, Szláv Filológiai Intézet, orosz tanszék) hangsúlyozta, hogy bár az elkövetkezőkben bizonyára nagyobb teret foglal el a társaság életében az irodalom, a "történelmi hagyományt" sem szeretné az új elnökség megszakítani. A nehéz gazdasági helyzetben pedig lehetőség szerint meg kell találni a  hatékony működés lehetőségeit: hogy továbbra is "öröm és megtiszteltetés legyen itt lenni". Dr. Szabó Tünde   szeretné bevonni az újabb generációkat a munkába.

A közgyűlés másnapján megrendezett konferencián a Budapestről, Debrecenből, Szegedről érkezett kutatók, szakemberek, egyetemi oktatók - és persze a szombathelyi házigazdák - mellett doktoranduszok is tartottak előadást.

 

A szombathelyi önkormányzat által is támogatott  Szláv Filológiai és Történeti Társaság csatlakozása a Civil Kerekasztalhoz a nyitottság deklarálására  is szolgál.  Magyarországon az utóbbi időben érezhetően megnőtt az érdeklődés - nem mellesleg jól fölfogott gazdasági érdekből - az orosz kultúra iránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!