Hírek

2012.06.06. 16:04

Kiváló gépész lett - Csonka Gábor az országos verseny győztese

Vép - Az idén is vépi diák nyerte meg a Szakma Kiváló Tanulója országos tanulmányi versenyt mezőgazdasági gépszerelő, gépjavító kategóriában.

Simon Erzsébet

Ezen a héten vizsgáznak az FVM DASzK Szakképző Iskola végzősei, köztük a mezőgazdasági gépszerelők. Csonka Gábor azonban nem foglal helyet a padban: vizsga nélkül is a kezében van már a szakmunkás-bizonyítványa. Az idő előtt kézhez kapott dokumentum ugyanis annak lett az eredménye, hogy megnyerte a Szakma Kiváló Tanulója országos tanulmányi versenyt mezőgazdasági gépszerelő, gépjavító kategóriában. Az idén Békésen rendezték a viadalt, ahová három fordulót követően lehetett eljutni.

Először házi verseny volt itt a szakiskolában, én értem el a legjobb eredményt, így a tanáraim biztatására a piliscsabai elődöntő írásbeli versenyén is részt vettem idézi fel az előzményeket Gábor. Innét a legjobb huszonegy diákot juttatták az országos döntőbe, köztük engem is. Elméleti és gyakorlati tudnivalókról kellett számot adnunk. Feladat volt egy félig kész gépalkatrész rajz alapján való elkészítése, egy Zetor légfékrendszerének beszabályozása, egy darabjaira szedett kukoricacső-törő adapter üzemképessé tétele, s barázdahúzás a versenyszántás szabályai szerint.

Gábornak nem okozott gondot a föld ráncossá tétele pedig ismeretlen géppel, ismeretlen talajviszonyok mellett ez nem egyszerű , mert a családja csempeszkopácsi háztáji gazdaságában gyakorta irányított ekét húzó traktort. Az összesítést követően így övé lett az elsőség. A jeles bizonyítvány birtokában pedig már munkát is vállalt. Bár a tanulók Gábor mellett a szakiskola egy másik diákja, a lesencetomaji Szi-Péter László is részt vett az országos viadalon felkészülését tanárok és szakoktatók összehangolt munkával segítették, Hollósi Éva megbízott igazgató szerint a sikerhez kellett az otthonról hozott ismeret, a diákok szorgalma, a mezőgazdasági munka iránti elkötelezettség. Az utóbbi négy évben egyébként háromszor is vépi diák szerezte meg az elsőséget a gépszerelők tanulmányi versenyén, s vitte jó hírét a vasi intézménynek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!