Hírek

2012.07.30. 09:33

Elégedett kisbabák

Szombathely - Boldog mamák és elégedett babák – tele volt velük az Agora-Gyermekek Háza az anyatej világnapja alkalmából tartott rendezvényen. A szoptatás fontosságát ők jól ismerik. Szombathelyen a csecsemők fele kap kizárólag anyatejet hat hónapos koráig.

Simon Erzsébet

A szoptatás világhetét tartják mindenütt augusztus első hetében, ilyenkor ünneplik azokat az édesanyákat, akik nem ritkán még egyéves koruk után is anyatejjel táplálják a kisgyermekeiket. Az Agora- Gyermekek Házában pénteken megjelent kismamáknak nem kellett külön ecsetelni a szoptatás fontosságát, előnyeit, hiszen valamennyien tisztában vannak azzal, milyen gyakorlati haszna van, hogy az anyatej mindig elérhető, tiszta és tápláló. Szombathely területi védőnői az idén is nagy szeretettel várták a babákat és a mamákat az anyatejes táplálás világnapja alkalmából.

Milisitsné Tátrai Beatrix a szervezők nevében köszöntötte a nagy számban megjelenteket. A babák azonnal birtokba vették a játékokat, a szülőket pedig dr. Gyánó Gabriella kistérségi tisztifőorvos tájékoztatta arról, hogy a gyermekorvosok és a kitűnő védőnői hálózat munkájának eredményeképpen örvendetesen emelkedett a szoptatási arány az elmúlt években. A javaslat és a cél az, hogy hat hónapos koráig minden csecsemő kizárólag anyatejet kapjon. S lehetőség szerint ezután se szakadjon meg az anya és a gyermek szoptatási kapcsolata. A főorvos asszony személyes példával jár elöl: három kisgyermeket nevel, ötéves ikerfiai koraszülöttként érkeztek a világra, a szoptatási nehézségek ellenére őket is anyatejjel táplálta 15 hónapos korukig. A természet által bölcsen kitalált mozdulatot, amivel ősidők óta magukhoz ölelik az édesanyák a kisbabáikat, mellre teszik és megszoptatják őket, Kósa Zsuzsanna éveken át gyakorolta. Az ötgyermekes édesanya három, ma már tizenéves lányait és fiát egyéves korukig szoptatta, a két kisebbet, Esztert és Marcit azon is túl. Zsuzsa nemcsak a saját csecsemőit látta el olcsó, biztonságos, friss, steril és mindig megfelelő hőmérsékletű, vitamindús táplálékkal, hanem más babákat is: rendszeresen leadta a felesleges anyatejet az anyatejgyűjtő állomáson.

Nagy szükség lenne a hozzá hasonlóan gondolkodókra, mivel Szombathelyen egyre kevesebb a leadott anyatej mennyisége. Rászoruló csecsemők, akiknek az édesanyja ugyan szeretne szoptatni, mégsem tud, viszont most is vannak. A Felveszlek Babahordozó Klub egyik alapítója, Kóta-Tóth Tímea beszélt a hordozókendő használatáról, előnyeiről. Nemcsak otthon, hanem otthonról kimozdulva is nagy szabadságot ad a kendő. Aki hordozókendővel közlekedik, az a kisbabás létet meghazudtoló mértékben könnyed és lendületes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!