Hírek

2012.07.22. 18:19

Sárvári erősítéssel alakult meg a HUNOR

Budapest – Ünnepélyes külsőségek között megalakult Magyarország hivatásos katasztrófavédelmi mentőcsapata. A HUNOR mentőszervezet tagjai a belügyminiszter előtt tettek esküt egy hete, majd átvették a tárca vezetője által adományozott csapatzászlót.

Benkő Sándor

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományából a sárvári kirendeltség tűzoltója, Veiczer Krisztián főtörzsőrmester megyénkből egyedüliként nyert felvételt a mentőszervezetbe. Balogh Nikoletta, a katasztrófavédelem megyei sajtószóvivője készített vele interjút. Arra volt kíváncsi, hogy milyen módon lehetett jelentkezni az alakuló HUNOR szervezetbe, milyen volt a felkészülés időszaka, milyen konkrét helyzeteket kellett begyakorolni, milyen gyakorlatokra, vizsgákra számíthat a közeljövőben.

Krisztián elmondta, hogy önként jelentkezett a HUNOR mentőszervezetbe. A BMKOK a beadott önéletrajzokat összevetette a feltételekkel. Az, akinek az önéletrajza megfelelt a feltételeknek, átment az első szűrőn. Második szűrőn azok jutottak át, akik a fizikai állóképesség-felmérésen is megfeleltek. A harmadik szűrő pszichológiai és egészségügyi vizsgálat volt. Ekkor még mindig 140-en voltak az elhivatott jelentkezők, közülük került ki végül az a 88 fő, amely keretét adta a HUNOR mentőszervezetnek. Vas megyéből egyedüliként választották be ebbe a keretbe Veiczer Krisztiánt, aki Balogh Nikolettának elmondta, hogy már 18 éve tűzoltó, egyrészt hivatástudatból, másrészt az érdeklődése miatt jelentkezett a mentőszervezetbe.



Annak idején is azért szerelt fel, mert közel állt hozzá ez a hivatás. A HUNOR azonban ennél komplexebb, egy fokkal – pszichikailag, fizikailag és mentálisan is – magasabb szintet megkövetelő szervezet. A pszichológiai, szakmai gyakorlati és elméleti felkészítés Budapesten, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központban (KOK) volt. A felkészítés során megismertették velük azoknak a munkaeszközöknek a használatát, amiket majd alkalmazni fognak. Teljesen új mentési technikát sajátítottak el, és más eszközöket használnak, mint amit a helyi tűzoltóságokon. Megtanították velük, hogy ezekkel az eszközökkel hogyan kell biztonságosan dolgozni, valószínűleg nem optimális körülmények között is.

Lehet, hogy összedőlt házaknál kell majd segítséget nyújtaniuk, embereket romok alól kimenteniük. Az elméletet a gyakorlat követte. Egy régi laktanyában megtanulták a többi között a födémáttörést, azt, hogy tűzfalon keresztül milyen módon lehet bejutni egy épületbe. Első szempont minden esetben a bajba jutott személy felkutatása, biztonságos kimentése. Szeptemberben még részt vesznek továbbképzéseken, gyakorlatokon. Októberben lesz egy 36 órás nemzetközi minősítő gyakorlatuk, ahol a világ legkomolyabb kutató- és mentőegységeiből alakult vizsgabizottság, és ENSZ szakértők értékelik majd munkájukat.


A HUNOR mentőszervezet különleges kutató egység, fő feladatai közé tartozik a földrengés vagy egyéb okok miatt kialakult veszélyhelyzetben a romok alatt rekedt sérültek kimentése. Bevethetők Magyarországon vagy bárhol az egész világon, de ehhez szükség van még az októberi megmérettetésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!