Hírek

2012.08.17. 17:46

Az őrségiek új helye

Térségi körkép - Eldőlt: 175 járás indul januártól. És az is, hogy meghallgatták az őrségiek kérését, miszerint a körmendi járáshoz tartoznának. Ez utóbbi sok vita tárgya volt, a szereplőket kérdeztük.

Kozma Gábor

V. Németh Zsolt államtitkár, a terület országgyűlési képviselője szerint a vasi  járásközpontok kijelölésével, határaik kialakításával  elégedettek lehetünk.

- Támogattam az őrségi önálló járás kialakítását is, de, valljuk be, ennek létrehozásának semmilyen realitása nem volt - mondta. - Azt még egy nálunk sokkal gazdagabb ország sem engedhetné meg magának, hogy 6500 főnek külön járást szervez. Fontosnak tartottam, hogy az önkormányzati döntéseket tiszteletben tartsuk a járáshatárok kialakításánál. Én azt hiszem, hogy területfejlesztési, vidékfejlesztési szempontból az Őrség önálló térségként való kezelése továbbra is indokolt.

Harangozó Bertalan megyei kormánymegbízott elmondta, hogy Vas megyében mintegy tucatnyi település kérte, hogy  a januárban nyilvánosságra hozott javaslatban kijelölt járás helyett másik járás illetékességi területéhez csatolását.

- A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium valamennyi település kérését elfogadta.   Az őrségi kistérségben tizenegy település volt a kérdésben érintett. Az őrségi települések helyzetét  a Vas Megyei Kormányhivatal végig figyelemmel kísérte, folyamatosan egyeztettünk az érintett települések polgármestereivel és  vezetőivel. Az őrségi kistérség települései ezek során kijelentették, hogy  Kondorfa kivételével  a létrehozandó körmendi járáshoz kívánnak csatlakozni. A kistérség ilyen irányú szándékát pedig a kormányhivatal is támogatta.

Őr Zoltán őrségi kistérségi vezető: - A legnagyobb sajnálatunkra önálló őrségi járás nem lesz - fogalmazott. - Húsbavágó kérdés az egyesített hivatalok felállítása, hiszen a törvényi minimumnak megfelelve 2000 fős lakosságszámmal vagy legalább 7 település részvételével lehet csak hivatalt alakítani. A térségben eddig működő 7 hivatalból 2, legfeljebb 3 tud majd tovább működni. Az őrségi kistérségi társulás jövője körül is nagy a  bizonytalanság, reméljük a legjobbakat!

Bebes István körmendi kistérségi vezető: - A hangsúly az együtt gondolkodáson, a közös célok megfogalmazásán van. Fontosnak tartom az új körmendi járásban a turizmus fejlesztését. Az Őrség már jelentős eredményeket tudhat megáénak e téren.   

 

- Körmend fekvése, fejlett infrastruktúrája  az Őrség turisztikai szerepkörét növelheti - mondta Bebes István. -
 A két térség összekapcsolása kölcsönös előnyöket rejt magában minden település és a lakosság javára. Hiszem, hogy  egymás erősítése és segítése válik az együttműködés vezérfonalává.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!