Hírek

2012.08.23. 06:03

Listán az iskolák - Előkelő helyen a Bolyai gimnázium

Szombathely - Idén több középiskolai rangsor is készült az országban. Megyénkből a Bolyai gyakorló gimnázium a legtöbb rangsorban az élbolyban áll.

Bajdó Bettina

Az eduline internetes portál idén is összegyűjtötte a közoktatási rangsorokat.  Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskolája, a Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, a veszprémi Lovassy László Gimnázium és a győri Révai Miklós Gimnázium -  idén ezek az intézmények vezetik a középiskolai rangsorokat. Az oktatási szaklap minden évben három szempont - a nyelvvizsgát szerző diákok száma, az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen elért eredmények, illetve a középszintű érettségin elért átlagpontszám - alapján értékeli a gimnáziumokat, a szakközépiskolákat és a vegyes, vagyis mindkét típusú osztályokat indító intézményeket.  A vizsgált 355 gimnázium közül a tanulmány készítői 36-ot minősítettek kiválónak, 54-et jónak és 178-at közepesnek.

A 417 magyarországi szakközépiskola közül 42 szerezte meg a kiváló minősítést, 63 jó, 178 intézmény pedig közepes eredményt ért el, míg a vegyes középiskolák csoportjában 20 kiváló, 30 jó és 100 közepes teljesítményű iskola van. A legjobbak között szerepel  többek között  a váci Boronkay György Műszaki Középiskola, a győri Jedlik Ányos Informatikai és Gépipari Középiskola, a budapesti Puskás Tivadar Technikum.
 
Megyénkből a szombathelyi Nyugat-magyarországi Egyetem Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium előkelő helyen végzett. Az összesített adatok alapján a hatodik helyre került. A felvételi arány  92,6  százalékos volt, a nyelvvizsgaarány is kiemelkedő:  95,6 százalékos.

 

Idén egy kiadó is összeállította a magyar középiskolák rangsorát, ez  más szempontok alapján készült. Ezen a listán az országban a negyedik helyre került Nyugat-magyarországi Egyetem Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!