Hírek

2012.09.08. 07:01

Botondnak segítségre lenne szüksége

Magyarlak - Botond május 11-én töltötte be a második életévét. Más, mint a vele egykorú gyerekek, ugyanis súlyos betegségben szenved. Kisagy-hiány rendellenességgel született, mozgása és beszéde is korlátozott. Az édesapja és a nagyszülei mindent megtesznek érte, ám van, amit segítség nélkül nem tudnak megadni a kisfiúnak. Esélyt az élhetőbb élethez.

Bajdó Bettina

Magyarlakon a Kossuth utcában egy rendezett, takaros ház ajtajában vár minket Horváth Antal és felesége. Beinvitálnak minket, s bemutatják a kétéves Botondot, aki kiságyában fekszik, s a színes csörgőkkel játszik. Ez az egyetlen elfoglaltsága a kiságyban, mivel betegsége miatt a lába nem mozog. Bár beszélni nem tud, ránk néz nagy, csillogó szemeivel, s azonnal mosolyog.

- A születésekor derült ki, hogy Botondnak szájpadhasadéka, azaz farkastorka van - mondja kisfiúra mosolygó nagymama, Horváth Antalné. - Eltelt egy év, s feltűnt, hogy a kisfiú nem csinál semmit. Elvittük az orvoshoz, aki elküldte CT-re, s akkor kaptuk meg a diagnózist. Botondnak kisagy-hiány rendellenessége van. Emiatt a lábát sem tudja mozgatni, nem tud ülni, egyedül csak a kezével dolgozik.

A nagymama kiveszi a kiságyból a kisfiút, s a kezébe veszi.

- Megkerestem az SOS gyermekalapítványt, s megkértem, hogy segítsenek nekünk, mert úgy érzem, hogy nincs más reményünk - morzsolja a kezét a nagymama. - Bécsben egy privát klinikán vállalnák Botond gyógykezelését, őssejt-beültetést kaphatna. Nekünk azonban ehhez nincs meg az anyagi hátterünk. Botond kint a saját őssejtjét kapná vissza. Előre nem lehet megmondani, hogy milyen változás történhet a beavatkozás után, de mi nagyon bizakodók vagyunk. Nekünk már az is nagy dolog lenne, hogy meg tudná fogni a kanalat a kezébe vagy egyedül tudna ülni.

A beavatkozás 3,5 millió forintba kerül. A család rossz anyagi helyzetben van. Botondnak van egy kilencéves bátyja és egy hatéves nővére. A gyerekek az édesapjuknál vannak, s a nevelésükben a nagyszülők segítenek.

- Nagy teher ez - csuklik el a nagymama hangja. - Az édesanyjuk nem vállalta a gyerekek nevelését, elment. Nekem ott kellett hagynom az állásomat, hogy nevelni tudjam a gyerekeket. Havonta 27 ezer forintot kapok, ebből még Botond gyógyszerei sem jönnek ki. A férjem rokkantnyugdíjas, a fiam rengeteget dolgozik, hogy el tudja tartani a családot. Nyolc évvel ezelőtt jelzáloghitelt vettünk fel a házra, hogy fel tudjuk újítani. Akkor még nem voltak itt a gyerekek, tudtunk fizetni. Ma már sajnos több százezer forint mínuszban vagyunk.

A családnak az önkormányzat is segít, ruhákat, játékokat kapnak, s egy kis élelmiszercsomagot is.

- Nemrég megkérdeztem a két unokámat, mit kérnek a Jézuskától - teszi hozzá a nagymama. - Azt mondták, hogy semmit, csak a Botond gyógyuljon meg, mert nagyon szeretik.


A nagymama több cégnél is járt, hátha tudnak segíteni az unokájának, ám több helyről is elzavarták. Azok, akik anyagilag is tudnának segíteni Botondnak, a következő számlaszámon megtehetik: 11600006-00000000-07010055. A megjegyzés rovatba Horvát Botondot kell írni. Adóigazolást is kiállítanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!