Hírek

2012.09.04. 17:05

Finnugor kongresszus - Pusztay Jánoshoz látogat az észt államelnök

Magyarország ad otthont a Finnugor Népek VI. Világkongresszusának szeptember 5. és 7. között. Pusztay János is felszólal az eseményen.

Simon Erzsébet

A Finnugor Népek Világkongresszusa Magyar Nemzeti Szervezete által rendezett a szervezőbizottság tagja Pusztay János, a NYME-SEK Uralisztika Tanszékének vezetője háromnapos eseményen etnopolitikai, jogi, nyelvi, oktatási, kulturális, valamint demográfiai kérdések szerepelnek napirenden.

Az 1992-ben alakult Finnugor Népek Világkongresszusának célja, hogy a különböző országokban élő finnugor nyelvrokon népek között a kulturális, gazdasági és politikai kapcsolatokat erősítse. A Szovjetunió felbomlása után hívták életre, amikor még úgy látszott, hogy lehetőség nyílik az ott élő kis létszámú, őslakos népek kulturális újjászületésére, kapcsolataik önálló alakítására.

Az idei a hatodik találkozó, Pusztay János valamennyin részt vett. A 2004-ben Tallinnban megrendezett világkongresszuson különleges figyelmet kapott a nyelvész professzor előadása, melyben kendőzetlenül feltárta az oroszországi finnugor népek anyanyelvi, kulturális, oktatási problémáit, és hogy a kis népeket be akarják olvasztani.

A Siófokon szerdán kezdődő eseményen háromszor is szót kap a professzor. Először a kulturális szekció vitaindító előadását tartja, majd a tömegtájékoztatási technológiák és a finnugor együttműködés lesz előadásának témája, végül a plenáris ülésen a magyar fél részéről beszél a magyar nyelvvel kapcsolatos problémákról, illetve beszámol a badacsonytomaji, általa alapított Collegium Fenno-Ugricum elnevezésű kutatóintézetben folyó nyelvfejlesztő, nyelvmentő programról.

A Finnugor Népek VI. Világkongresszusán a házigazda ország államfőjén kívül részt vesz a finn és az észt köztársasági elnök is. Az utóbbi, Toomas Hendrik Ilves szerdán meglátogatja Pusztay professzor badacsonytomaji intézetét.

Más vasi vonatkozása is van a kongresszusnak: a résztvevők ajándékként egy olyan kötetet kapnak, amely Fűzfa Balázs professzor 12 legszebb magyar vers-projektje alapján készült, benne a finnugor nyelvekre lefordított költeményekkel, s Masszi Ferenc 12 grafikájával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!