Hírek

2012.10.27. 05:59

A déli városrészben nem unatkoznak a nyugdíjasok

Szombathely - Aktív közösségi életet élnek a Gyöngyöshermán-Szentkirályi Polgári Kör nyugdíjas csoportjának tagjai. Énekelnek, társadalmi munkát szerveznek, a közelmúltban pedig autóbuszos kirándulásra kerekedtek fel, hogy az őszi erdővel és Kőszeg nevezetességeivel ismerkedjenek.

Varga Krisztina

A megyeszékhely déli városrészében élő szépkorúak intenzív közösségi életet élnek. Az elmúlt hétvégén például már nem először vállalkoztak arra, hogy összehívják a közeli utcákban élőket és rendbe tették a városrész központi helyén álló harangláb környékét. Az emberek metszőollót, kapát, gereblyét ragadtak, hogy újra játszótérré és barátságos pihenőparkká varázsolják a Szent István király utcai,  ugyancsak elvadult területet. Munkájukhoz ezúttal a parképítő céget is segítségül hívták, akik kivágták a túlságosan nagyra nőtt  bokrokat, az önkéntesek pedig a burjánzó vadszedret, csalánt irtották,  megújították a termőtalajt.  Mire végeztek, nem kevesebb, mint hatvan műanyag zsák telt meg hulladékkal. A kertészkedők gondoltak a nélkülözőkre is: a faanyag hasznosítható részét tüzelőnek ajánlották fel részükre. Azt tervezik, hogy az elöregedett fák helyett cédrusokból szép fasort ültetnek a parkot határoló kerítések mentén. Tavaszra már újra a városrész büszkesége lehet a park a benne álló haranglábbal, a világháborús hősök emlékművével.

A nyugdíjasok az utolsó szép őszi napok egyikét kihasználva a minap a kőszegi Stájer-házakhoz szerveztek kirándulást Hegedűs Éva egyesületi elnök vezetésével.  A hatodik-nyolcadik ikszet taposó kirándulók kedvét a ködös reggeli indulás sem tudta elvenni.  Az erdei iskolának is helyt adó, szépen felújított erdészházaknál Varga László, az intézményegyüttes vezetője fogadta a szombathelyi csoportot. Előadást tartott az erdő élővilágáról, az erdőgazdálkodásról. A program dél közeledtével a hazulról hozott szalonna, hagyma megsütésével és elfogyasztásával folytatódott, majd a látogatók sétát tettek az ezer színű őszi erdőben. A táj csodálatát rögtönzött gombaismereti tanfolyammal kötötték egybe: kísérőjük nagy türelemmel segített az idős embereknek eligazodni a gombák világában.

A kirándulás programjába még belefért a kőszegi főtér és a Jézus Szíve templom megcsodálása is, ahol  többen még gyermekként jártak utoljára. Nem csoda, hogy a jól sikerült nap végeztével hazafelé nótaszótól zengett a busz.

A gyöngyöshermáni nyugdíjasok egyébként szívesen fakadnak dalra. Az egyesület égisze alatt több mint egy  évtizede működik nótakör – természetesen fiatalabb zenebarátokkal közösen. Citerazenekart is létrehoztak, és műsoraikkal jó hangulatot varázsolnak a városrész rendezvényeire. Gyakran kapnak meghívást a környékbeli településekre is falunapokra, szüreti felvonulásokra, dalos találkozókra. Tartanak olvasóköri rendezvényeket, és az sem meglepő, hogy a nyugdíjasok megyei művészeti fesztiváljának is több éve ők a házigazdái a zarkaházi kastélyban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!