Hírek

2012.10.18. 16:31

Kiss Sándort Balogh Károly Zsolt váltja a kamara főtikári posztján

Szombathely - Kiss Sándor eddigi főtikár szerint a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában minden adott a feladatok ellátásához. Balogh Károly Zsolt, az új főtitkár azt szeretné, ha az eddiginél is többen tudnának a kamarában folyó értékes munkáról.

Kiss Tamás

Mint arról korábban már beszámoltunk, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöksége Balogh Károly Zsoltot választotta meg a szervezet főtitkárának. Az ügyintézői szervezet új vezetője október 3-án állt munkába, a főtitkári tisztséggel járó jogokat néhány napja már ő gyakorolja. Mint megtudtuk, Kiss Sándor eddigi főtitkár (aki nem pályázott a posztra) meghatározott ütemterv szerint az év végéig adja át a munkakörrel járó feladatokat.

E munkát megszakítva kértük meg a kamarában 1996 és 1999 között a nemzetközi és kereskedelmi osztályt, majd az ügyintézői szervezetet előbb megbízott, majd kinevezett vezetőként irányító Kiss Sándort némi visszatekintésre. Szavaiból kiderült, hogy a kötelezőt váltó, önkéntes tagság 2000-es bevezetése után – amikor is a korábbi 16 ezer helyett csak 580 vállalkozást számlált a kamara – egyáltalán nem volt könnyű és fájdalommentes a szervezet leépítése, s a kialakult helyzet konszolidálása. A talponmaradás érdekében a megmaradt közfeladatok ellátása mellett a kamara a szolgáltatási irányt erősítette, és az általa kétharmad részben megvásárolt Honvéd téri épületben információs rendezvényekkel segítette döntően a kkv-szektor vállalkozásait.

Kiss Sándor szerint az EU-s csatlakozás előkészítése során, a sok-sok információs rendezvény és kiadványok által az osztrák társszervezeteivel szoros együttműködésben dolgozó kamarának különösképpen is sikerült bizonyítania életrevalóságát, ugyanígy a szakképzés területén elért eredmények (szaporodó mestervizsgák, tanulószerződések, egyéb közjogi feladatok) is növelték a szervezet presztízsét. Kiss Sándor a szomszédos országok kamaráival létrehozott, élővé és folyamatosan bővített együttműködést is kiemelte, ugyanígy azt is, hogy az egyre inkább kiszélesedő pályázati lehetőségek hatékony kihasználása érdekében a tanácsadás mellett (főként az idegenforgalom és az innováció területein) a tagok javát szolgáló projektekkel is előrukkolt a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

A felsorolás természetesen még hosszasan folytatható lenne, a lényeg azonban az, hogy Kiss Sándor szerint „a tradíciókat megőrizve, komoly csapatmunkával, s az együttműködő partnerekkel karöltve az elmúlt években sikerült lerakni a közjogi kamarai rendszer alapjait”. Kiss Sándor szerint a kamara stabil gazdasági háttere, felkészült szakembergárdája és infrastruktúrája lehetővé teszi, hogy a szervezet (és persze a felújított épület) a vállalkozók számára a jövőben is biztos pont, szakmai találkozóhely lehessen.

Ez a jövő azonban a főtikári tisztséget tekintve már Balogh Károly Zsoltról szól, akiről itt és most annyit: korábban a gazdaság több ágazatában, vezetői állásban, egyéni vállalkozóként, a felsőoktatásban, nemzetközi projektekben is kamatoztatta már a felkészültségét. (Legutóbb a Bükfürdői Turisztikai Egyesület vezetőjeként dolgozott.)

Közös idegenforgalmi projektek kapcsán a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara munkájába is bepillantást nyert, s mint érdeklődésünkre elmondta: főtitkárként egyik fő célkitűzése az, hogy erről az értékes és sokrétű tevékenységről az eddiginél is több információt kapjon az érintett vállalkozói szektor és persze a külvilág.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!