Hírek

2012.10.25. 16:49

Megállapodás a járásokról - Vagyont nem veszítenek a városok

Kőszeg - Csütörtökön Kőszegen és Vasváron kezdődött, pénteken a megye más városaiban folytatódik az átadási-átvételi megállapodás aláírása a járások létrehozásáról. Az országban 2013. január 1-jével kezdik el a járási hivatalok a működést. Cél: 300 kormányablak létrehozása.

Némethy Mária

Több hónapos előkészítő munka eredményeként a Vas Megyei Kormányhivatal - együttműködve a járási hivatalok kialakításában érintett önkormányzatokkal, polgármesterekkel és körjegyzőkkel - lassan végére ér a járási hivatalok megszervezését szolgáló folyamatnak.  A járási hivatalok kialakítását tartalmazó átadás-átvételi megállapodásokat október 31-éig kell az átadó önkormányzatokkal megkötni. Az elkövetkezendő egy hétben a járásszékhely-településeken a megállapodásokat aláírják.

Az első aláírás Vas megyében csütörtökön délben Kőszegen, a polgármesteri hivatalban történt. Harangozó Bertalan   megyei kormánymegbízott elmondta: Magyarországon 1983-ban szűntek meg a járások, amelyek az 1867-es kiegyezés után alakultak ki. A célszerűség jegyében január 1-jétől ezek újraindulnak az országban mindenütt, s így majd a jelenlegi 29 kormányablak helyett 300 integrált ügyfélszolgálati iroda jön létre. Az okmányirodák átkerülnek oda. A járások által olyan ügyintézés válik valóra, ami nagyon kényelmes a polgároknak: egy ablaknál mindenféle ügyüket elintézhetik majd.

Vas megyében hét városban működnek majd járási hivatalok: Celldömölkön, Körmenden, Kőszegen, Sárváron, Szentgotthárdon, Szombathelyen és Vasváron. Csütörtökön délután Vasváron, péntek reggel Körmenden, délután Sárváron írja alá a járási hivatalokról szóló kormányrendelet rendelkezései alapján aláíró félként a kormányhivatal képviselőjeként a kormánymegbízott, a települési önkormányzat képviselőjeként pedig a polgármester a járások létrehozásáról szóló okmányt.

Csütörtökön Kőszegen Huber László  polgármester elmondta: nagyon örül, hogy a megyében először itt írják alá a megállapodást, egyfajta elégtételként élik meg a kőszegiek a járás újbóli felállítását 2013. január 1-jétől. Az elmúlt 100 évben ugyanis sokféle csapás érte Kőszeget. Például az, hogy a trianoni békediktátum után közigazgatási területének kétharmadát elveszítette, 1946-ban szabad királyi városi, 1950-ben megyei jogú városi, 1954-ben pedig járási székhely rangját vették el. Azt is elmondta: vagyont nem veszít a város a járások létrejöttével, korrekt megállapodás született.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!