Hírek

2012.11.21. 17:01

Nem bűnösök - A Kúria felmentetés a posztógyári perben

Kőszeg, Budapest - Bűncselekmény hiányában felmentette a posztógyári per három vádlottját a Kúria. Milyen indoklással?

Némethy Mária

- November 20-án a Kúria felülvizsgálati eljárásban tartott nyilvános ülésén bűncselekmény hiányában felmentette az általam képviselt másodrendű M. A., harmadrendű L. A. és a negyedrendű G. P. vádlottakat a műemlék megrongálása vádja alól - nyilatkozta lapunknak dr. Berényi Tamás ügyvéd, aki kérdésünkre elmondta: azért csak velük szemben változtatták meg az ítéletet, s azért csak őket mentette fel a Kúria, mert csak az ő védőjük nyújtott be részletesen indokolt felülvizsgálati indítványt a javukra.

A többi vádlott és védője ezzel nem élt, így az az érdekes jogi helyzet alakult ki, hogy velük szemben maradt a bűnösségüket megállapító ítélet.

 




Az egyik felmentett ötletére nyílt textilipari emlékmúzeum Kôszegen – itt P. Borus Gyula mutatja be (Fotó: Benkő Sándor)

 



Annak idején beszámoltunk róla: a Szombathelyi Városi Bíróság a 2011. júliusi, majd az ezt követő fellebbezés folytán eljárt Szombathelyi Törvényszék 2012 februárjában bűnösnek mondta ki a vádlottakat. Rájuk felfüggesztett szabadságvesztést, mellette pénzbüntetést is kiszabott, a bűnügyi költségek megfizetésére kötelezte őket.

A Kúria bűncselekmény hiányában mentette most fel őket.

Mivel indokolták ezt?

Dr. Berényi Tamás: - Nem állapítható meg, hogy a közigazgatási határozattal ideiglenes védelem alá helyezett műemlék azonos lenne a miniszteri rendelettel véglegesen műemléknek nyilvánítottal. Így elfogadta a védői érvelést: műemlék megrongálását csak műemlék esetében lehet elkövetni. Téves volt a Szombathelyi Városi Bíróság és a Szombathelyi Törvényszék álláspontja, viszont teljesen megalapozott volt az ügyben legelőször, még a Kőszegi Városi Bíróság által 2009 szeptemberében hozott felmentő ítélet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!