Hírek

2012.12.16. 22:07

A rendszerhibát érzi a gyermek

Szombathely - Mennyiben vállalunk felelősséget gyermekeink testi-lelki épségében? Tényleg megteszünk mindent, vagy csak azt hisszük, s közben a valós problémat nem látjuk meg?

Ambrózai Zsuzsanna

Ha úgy hirdetem meg az előadást, hogy mit tegyünk felnőttként az egészségünkért, biztos, hogy nem jönnek el ennyien. Így célzottan, a gyermekekre irányítottam a figyelmet, de azt tudni kell, hogy minden hiba, gond, betegség belőlünk, felnőttekből, vagyis a rendszer hibájából indul ki  - mondja Bóna László,  a Homeopátiás Gyógyművészeti Társaság elnöke a Betegségek testi lelki okai, figyeljünk gyermekeinkre, teremtsünk harmóniát a családban című előadása kapcsán. Azt mondja, nem szeretne belemenni, mit jelent maga a homeopátia, sokkal inkább az életből vett példákon keresztül szeretné érzékeltetni ennek hatását; mégis, pár szót kell róla ejteni.

A homeopátia szelíd gyógymód, amely a testi-lelki harmónia teljes visszaállítására törekszik, valamint a szervezet veleszületett hajlamaiból adódó betegségek megelőzésére is szolgál. A családban leggyakrabban előforduló hétköznapi betegségek kezelésében természetes és hatékony segítség. A homeopátiás gyógyszerek által a szervezettel közölt információ hatására a szervezetben meglévő - csak valamilyen okból gátolt - öngyógyító mechanizmusok lépnek működésbe - így vall a gyógymódról.

 

Bóna László több mint tizenhat éve foglalkozik homeopátiával, számtalan betegséggel találkozott, ami a rendszer hibájából fakadt (Fotó: Szendi Péter)

Hozzáteszi: valójában gyógyszerre sem lenne szükség, de a mai kor emberének kell a kézzelfoghatóság érzése, az, hogy bevesz valamit, s elhiszi, attól lesz jobban. Pedig ez alapvetően nem így működik. A  probléma ugyanis a rendszer hibájában van, s ha felismerjük a problémát, a hibát, akkor nincs szükségünk pirulára, csak megfelelő információra, amely képes megváltoztatni a rendszert.

Mi az, hogy rendszerhiba? Kezdjük ott, hogy mi maga a rendszer. Ez nem más, mint az a közeg, amelyben élünk, ha úgy tetszik, a család. Optimális esetben apa, anya, gyermek egy család, ahol mindenkinek megvan a helye. Ha ezen belül valami elmozdul, akkor már hibával találkozunk - mondja az előadó, aki számtalan példán keresztül érzékelteti, milyen hibákkal találkozott a betegein keresztül: elvált szülők gyermeke, férfi által elhagyott család, három  női  generáció együttélése. A rendszerbe hiba került, szorongás van, gyűlölködés, elszakítás.

A gyermek mindent megérez, vívódik, majd betegségek formájában adja tudtára a világnak, valami nincsen rendben. Érdemes ezért első körben mindig az adott helyzetet, vagyis a rendszert, annak működését átgondolni, s megpróbálni rajta változtatni, mondja az előadó, majd hozzáteszi: a rendszernek akkor is világosnak kell lennie, ha a szülők nem élnek együtt, hiszen rend csak akkor lesz, ha mindenki a maga helyén van, vagyis a rendszerben elfoglalja a helyét. Az apa, a gyermek, a nagyszülők, a kisebb, a nagyobb testvér, az új testvér, a pótszülő, bárki.

Ugyan a gyermekekről, az ő testi-lelki épségükről beszélt az előadó, de szavai sokkal inkább szóltak a felnőttekhez; azokhoz az emberekhez, akik változtathatnak egy-egy kialakult helyzeten, s helyretehetik a dolgokat, ahhoz, hogy mindenki egészséges, s a megfelelő helyen legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!