Hírek

2012.12.17. 20:52

A vidéki taxisokat "büntetnék"

Szombathely - A vidéki taxitársaságok nem értenek egyet azzal a készülő rendelettervezettel, amely szigorítaná a működésükkel kapcsolatos szabályokat. A vasi megyeszékhelyen sem örülnek a tervezett változtatások mindegyikének.

Nagy Ildikó

A vidéki taxisok úgy érzik, rajtuk akarják elverni a port a szakmát a fővárost uraló káosz miatt. Egy rendelettervezet szerint ugyanis szigorodnának a taxizás feltételei. Hogy  csak náhány  példát említsünk, a taxisoknak ötévente  újra kellene vizsgázniuk: helyismeretükről, vezetéstechnikai és KRESZ-ismereteikről, a személyszállítás szerződési feltételeivel, valamint a személytaxi tartozékainak kezelésével kapcsolatos tudásukról is számot kellene adniuk.

 

Balról Fejes Tibor, aki huszonhat éve taxizik, mellette Udvardi Sándor, a FUVOSZ társelnöke (Fotó: Benkő Sándor)

- Huszonhat éve vagyok a szakmában, így feltehetően helyismerettel is rendelkezem és a taxiórát is tudom kezelni - mondja Fejes Tibor, az egyik szombathelyi taxitársaság, a  Rádió Szombathely  egyik vezetője. Ugyanakkor hozzáteszi: abban van ráció, hogy KRESZ-ből vizsgázniuk kell, hiszen a szabályok folyamatosan változnak. A rendelettervezetben szerepel továbbá az is, hogy  a taxiban szállítható személyenként fizetendő  25 ezer forintos vagyoni biztosítékot is drasztikusan (a jelen tárgyalások szerint a duplájára) emelnék.

Soproni kezdeményezésre a vidéki taxisok levelet írtak a nemzeti fejlesztési miniszternek. 'Mi, vidéki taxisok tiltakozunk az ellen, hogy mivel a fővárosi taxihelyzetet évek óta képtelenek megoldani, ezért olyan, az egész országra kiterjedő kormányrendeletet szándékoznak érvénybe léptetni, amely a vidéki taxisokat hátrányos helyzetbe hozná, munkájukat nagyban nehezítené, a kialakult és jól működő vidéki taxizást tönkretenné" - írják levelükben. Németh Lászlóné miniszter válaszában megnyugtatta a szakma képviselőit, azt írta ugyanis, hogy a beérkezett észrevételeket figyelembe veszik a rendelet megalkotásakor.

 

Fotó: Benkő Sándor

A tárca egyébként valóban egyeztet a szakmai érdekképviseleti szervezetekkel, erről már Udvardi Sándor, a Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetségének társelnöke, taxis szakágvezető, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara osztályelnöke beszél. Akárcsak Fejes Tibor, ő is eltúlzottnak érzi a tervezetben szereplő szigorítások némelyikét. És ő is úgy véli, hogy a fővárosi problémáknak nyoma sincs vidéken.

Mindketten elmondják, azzal például egyetértenek, hogy tíz évesnél idősebb járművel ne lehessen taxizni. De megtudjuk tőlük azt is, ahhoz, hogy valaki ma taxizni kezdjen, legalább 500 ezer forintot ki kell fizetnie a most is kötelező tanfolyamért és vizsgáért, a jármű taxivá minősítéséért és a vagyoni biztosítékra. És ne feledjük, ebben az összegben még nincs benne a munkához használt jármű ára. Vagyis: a taxisoknak nem hiányozna az újabb sarc.

 

 

A megyében 110 taxis van, 95-100 Szombathelyen szolgáltat. Harmincra tehető a szabadúszók száma, a többiek három társasághoz tartoznak. A fluktuáció nem jelentős, évente néhány fiatal próbálkozik, de többségük feladja. A taxisok zöme rutinos, több éves, évtizedes gyakorlattal rendelkezik. Szombathelyen ugyan eltérő, de az utasok számára kiszámítható, fix tarifákat alkalmaznak a taxitársaságok.  És hogy sok-e a 110 taxi? Ha a drosztokon várakozó autókat nézzük, akkor igen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!