Hírek

2012.12.19. 18:43

Tető alá kerültek

Vassurány - Megújult középületekkel kezdheti az új esztendőt a 850 lelkes település. Mind a templom, mind a műemlék kastély új tetőt kapott az elmúlt hónapokban.

Tersztyánszky Krisztina

A kis falu Nagyboldogasszony temploma a második világháború után az első újonnan épült templom volt Vas megyében. Viszonylag fiatal kora ellenére már ráfért a felújítás. A tetőszerkezetet és a cserepeket 15 milliós vidékfejlesztési támogatással tudta újra cserélni az egyházközség. Új csatorna, villámvédelmi rendszer  is készült, megépült  a járda és a mozgássérült feljáró is. A parkosítást a meglévő tervek alapján a jövő évben szeretnék megoldani. Az épület előtt idén először betlehemet állítottak, ahol minden adventi vasárnapon kis műsor keretében gyújtják meg a helyi lakosok az aktuális gyertyát.
A megújult Sigray-kastélyban a helyiek nagy  örömére maximális kihasználtsággal működik az óvoda (Fotó: Szendi Péter)
A falu másik nagy büszkesége az  1723-ban épült barokk Sigray-kastély. Az impozáns épület általános iskolának, óvodának, orvosi rendelőnek, községi könyvtárnak ad otthont. Az intézményeket az önkormányzat folyamatosan karbantartja, ám a tetőszerkezet felújítása meghaladta a helyi lehetőségeket. Ebben az évben az épület tulajdonosa,  a Nemzeti Vagyonkezelő ötvenmillió forint értékben elvégezte a tetőfelújítást. Nagy Attila polgármester elmondta: büszkék a hatalmas parkkal rendelkező  műemlékre, amely sok közösségi rendezvénynek is helyet ad.  Szeptemberben, a Kulturális Örökség Napja alkalmából meg is nyitották a nyilvánosság előtt, és jó érzéssel nyugtázták, hogy számos érdeklődő volt kíváncsi a szomszéd településekről is a bemutatóra.

Jórészt rendben vannak a belterületi utak is a községben. Tizenegymillió forintos önkormányzati ráfordítással az idén az utolsó nagyobb közterület, a Kossuth utca és a Hősök tere is új burkolatot kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!