Hírek

2012.12.21. 15:03

Városi kincsestár - kötet Kőszegről

Kőszeg - A megye legszebb városáról, Kőszegről, újabb könyv jelent meg a Magyarország kincsestára című sorozatban. Időszerű volt ez, hiszen az utóbbi években sok minden (például Fő tér, Jurisics tér, vár) megváltozott, megújult a történelmi kisvárosban.

Némethy Mária

- Megilletődötten tartom a kezemben a városról készült legújabb könyvet, amely Kőszeg esszenciáját adja, rengeteg olyan értékre, apró részletre irányítva a figyelmet, amely nekünk, kőszegieknek sem tűnik fel, nem ismert eléggé.

Huber László,  Kőszeg polgármestere csütörtökön mondta e szavakat a város könyvtárában, a Magyarország kincsestára című sorozatban megjelent Kőszeg kötetről.

 

A kötetet a régi és a legújabb Kőszeget mutatja be (Fotó: Ohr Tibor)

A városról, hazánk egyik ékszerdobozáról több könyv is megjelent már. De ez más, eltér az eddigiektől. Nagy és színes, ráadásul egy séta keretében mutatja be a várost délről kiindulva, Kőszegfalvára és a Kőszegi-hegységbe eljutva, a természeti szépségeket is bemutatva, angol és német nyelven is. A régi és a legújabb Kőszeget, az elmúlt években megújult várost - a Fő és a Jurisics tereket, de a Szultán kilátót, a Korona-bunkert is -  mutatja be a két szerző: fotókon Trifusz Péter, szövegben Bokányi Péter. Nem véletlen ez, hiszen a képeskönyv A kőszegi történelmi belváros rehabilitációja és funkcióbővítő megújulása című projekt keretében valósult meg.

A legmeghatóbb rész a Zárszó. Ez Kőszeget, a becsületkasszák városát jeleníti meg, ahol "jó élni, mert itt évszázadok óta ennyire bíznak egymásban az emberek."

Húszperces film is készült a városról  - Vass Szilárd György alkotása -, amelyet csütörtökön vetítettek le. Szintén a kőszegi változásokat mutatja be, az ünnepek alatt és után több helyi televízióban is látható lesz.

A könyvbemutatón kérdeztek is az alkotóktól, akik szívesen válaszoltak, a zeneiskola növendékei pedig gitároztak.

Ezek is érdekelhetik