Hírek

2013.01.09. 12:47

Mestere az unokája - avagy a mozgás művészete

Szombathely - Bojtor Ildikónak sok mestere volt már személyi edzői pályafutása alatt (köztük akadt, aki még Madonnával is foglalkozott), a legtöbbet mégis egy éves Áron unokájától kapta.

Merklin Tímea

- Felemelő volt látni azt az őstudást, amit egy kisgyermek hoz magával. Ha figyelünk, sokat tanulhatunk a gyerekektől. Így van ez a mozgással is  - meséli.

Bojtor Ildikó (Fotó: Szendi Péter)

- Ahogy a fej emelésétől eljut az első lépésekig, az idegrendszer és az izomzat finom összehangolásának lehetünk tanúi.  A járás mozgásmintázata olyan alap, amelyre a későbbi mozgásformák épülnek. Amikor az utolsó fázisként a sarkon-talpon átgördülést elsajátítja, megteremtődött az önálló cselekvések ideje. Ezután, ha a környezetében rossz mintát lát, például hanyag tartás, azt lemásolva (utánozva) rossz irányba halad a vázizom rendszer fejlődése. A felnőttkori mozgásszervi betegségek terápiájában ezért kapnak helyet azok a módszerek,(például az Alexander-, a Feldenkrais- módszer, vagy a Pilates), amelyek a mozgásmintázatok újratanulásával segítik helyreállítani a csigolyák, ízületek, izomláncok helyzetét, működését.   Figyeljük meg a kisgyermeket, hogyan fordul az oldalára, hogyan ül le, milyen mozdulatokon keresztül áll fel, hogyan emel fel egy tárgyat a földről. Próbáljuk meg mi utánozni őt. Szinte minden családban van ilyen nagymester!

Bojtor Ildikó tapasztalata szerint ma már népszerűbbek az egészséges életmódhoz kapcsolódó edzések.  Hogy kinek melyik előnyös, céljai megvalósításához, egy szakemberrel való konzultációval hamar feltérképezhető.    Mindig a rendszeres, tudatos, örömteli mozgás hoz eredményt - javasolja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!