Hírek

2013.01.23. 20:07

Minden szak egy helyen

Összegyetemi nyílt napot tartottak a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központban. Az egyetem mind a tíz kara képviseltette magát a rendezvényen, amely mintegy "mini Educatioként" működik. Az elmúlt évekhez képest kevesebben voltak.

Ambrózai Zsuzsanna

A múlt hétvégén lezajlott budapesti Educatio után a NYME-SEK-en is egyfajta "mini Educatiot" tartottak szerdán. A Nyugat-magyarországi Egyetem mind a tíz kara képviseltette magát, amely az érdeklődő leendő elsősök számára jelentett elsődlegesen nagy segítséget, hiszen egy helyen az egyetem által kínált összes képzéssel találkozhattak.

Ugyan idén a hivatalos információ-áramlás sokkal döcögősebb, mint az elmúlt években, és a jelentkezéssel, a jövő évi tanulmányokkal  kapcsolatban még nem minden tisztázódott le, érdeklődés így is volt. Kiss Eszter, a Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskola végzős diákja is  informálódni érkezett a rendezvényre.

- Mindenképpen a városban szeretnék továbbtanulni, ezért is vagyok most is. Intenzív tagozatra járok, a tanév végén érettségizem. Fontos és befolyásolja a döntésemet, hogy államilag támogatott szakra jelentkezzek, de még nem tudom mi lesz az pontosan. Nagyon megtetszett a helyszínen a pedagógia, csábítóan hangzottak az információk, de nem zárom ki a faipari mérnökképzést sem a sorból, és a történelem is érdekel. Ezért is jó, hogy egyszerre itt most mindent megtalál az ember - véli a végzős lány.

 

 

A NYME Savaria Egyetemi Központ tíz kara mutatkozott be a szerdai rendezvényen. Voltak érdeklődők (Fotó: Kiss Teodóra)

Németh Péter, a tanulmányi hivatal vezetője azt mondja, nem csak idén, hanem már az elmúlt évben is elkezdődött a felsőoktatás átalakítása, átalakulása, idén ez még szembetűnőbb, így nagyon fontos, hogy a felvételi előtt állók kellőképpen tájékozódjanak. - Fontos kiemelni, hogy idén hosszú évtizedek óta először nem jelent meg a Felsőoktatási Felvételi Tájékoztató könyv formátumban, így a diákok elsődlegesen az internetről és az intézményektől tudnak tájékozódni.  Ugyanakkor a mostani helyzet elég képlékeny, így mindenkinek azt tanácsolom, mielőtt elveszne az információ-halmazban, hogy a legésszerűbb, ha ezt február elejére időzíti. A legfontosabb kérdés most a finanszírozás, amely igen ingatag talajon mozog még, úgy vélem, februárban már tisztábban látunk - mondja a hivatalvezető, aki azt is elárulja, sokan az új tanári képzési rendszerről kérdezték, ugyanis a következő évtől osztatlan képzésben történik majd a pedagógusok kinevelése.

Az érdeklődők nem csak a központi tájékoztatókból meríthettek információt, az egyetem karainak képviselői is pontos tájékoztatást adtak a különböző szakokról. Emellett a fiatalok a diákhitelről is hallhattak előadást. Márkus Attila elmondta, hogy nemcsak kifejezetten magáról a hitelről beszélnek a fiataloknak, hanem az egyéb  felsőoktatási költségekről is szó esik a tájékoztatón.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!