Hírek

2013.02.15. 15:12

A megyei közgyűlés idén először ülésezett

Egy hónap kihagyás után pénteken összeült Vas Megye Közgyűlése: elfogadták a költségvetést, kitüntetéseket adtak át.

Peltzer Géza

A pénteki közgyűlésen napirend előtt két kitüntetést adott át a közgyűlés elnöke, Kovács Ferenc. Prof. dr. Seregi János nyugalmazott egyetemi tanár, állatorvos - aki pályáját Vas megyében kezdte - Batthyány-díjat kapott, Jordán Tamást,  a Weöres Sándor Színház igazgatóját pedig hetvenedik születésnapja alkalmából köszöntötték. Ő egy Jordán Tamás-portrét kapott, amely Horváth Zoltán munkája.

Jordán Tamás megköszöni ajándékát, egy Jordán Tamás-festményt (Fotó:  Kiss Teodóra)

A két közgyűlés közötti időszak elnöki értékeléséhez Rába Kálmán (Jobbik) szólt hozzá: nehezményezte, hogy a január elsejére beígért jánosházi rendőrőrs  megnyitása legalább egy hónapot késlekedett. Marton Ferenc alelnök megnyugtatta: 16 fővel és egy celldömölki rendőr alezredes vezetésével már működik az őrs, amely épületet is kapott, és működéséhez 100 milliós támogatást fog kapni. Megtudtuk azt is, hogy a Magyar  Olimpiai Bizottság megyei hivatalának beindításához a feltételek adottak, de még kérdés, hogy egy teljes,  plusz két félállást, vagy pedig két  teljes,  plusz két félállást tölthetnek majd be a sportszakemberek. A megye 2013-as költségvetésének vitája során Fehér László (MSZP) elmondta: a tervezetben nincsenek olyan pén-zek, amely a területfejlesztést szolgálják majd. Kovács Ferenc elnök megnyugtatta: minden megye 50 millió forintot kap majd a területfejlesztés szakmai előkészítéséhez, és előreláthatóan Vas megye  2014-ben 1,5 milliárd forint összegű, pályázatok útján hozzáférhető összeget kap majd erre a célra.

A Vöröskereszt Megyei szervezetének beszámolóját Vinczéné Kenedli Csilla igazgató készítette el, és terjesztette be, amit el is fogadtak  a képviselők. Szabó József (MSZP) arra volt kíváncsi, hogyan képes működni a szervezet, ha nem kap állami támogatást. A válaszból kiderült, a szervezet legfőbb  bevételi forrása a véradások szervezése, amely véradónként 740 forint bevételt jelent. Mivel azonban csak a sikeresen levett és egészséges vérért fizetnek, gyakorlatilag átlagosan csak 600 forintot kapnak egy donorért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!