Hírek

2013.03.22. 17:21

Mesterházy Attila: Újjá kell szervezni Magyarországot

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke úgy látja, hogy csak a demokratikus ellenzéki erők világos és egységes programra épülő összefogása teheti lehetővé a kormányváltást a 2014-es parlamenti választáson.

Ölbei Lívia

A Magyar Szocialista Párt kormányváltó programja "az  erős demokrácia, a felelősségteljes gazdaságpolitika és igazságos társadalom" hármassága köré szerveződik:  a program szerint  ezeken az alapokon,   a demokratikus ellenzéki erők összefogásával  építhető föl az új magyar köztársaság.

Az MSZP elnökét  Celldömölkön, a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár mintegy 450 főt befogadni képes színháztermében megrendezett telt házas  megyei szocialista fórum előtt kérdeztük. Mesterházy Attila úgy látja, "érik a helyzet a kormányváltásra", minthogy a friss közvéleménykutatási adatok azt mutatják, hogy "a demokratikus ellenzéki erők együtt több potenciális támogatóval bírnak, mint a jelenleg kormányzó Fidesz". És bár "az ellenzéki szavazatok nem adódnak automatikusan össze, az  embereknek majdnem nyolcvan százaléka úgy látja, hogy  ma rossz irányba halad az ország".

"Magyarország ma tele van igazságtalanságokkal", mondja Mesterházy Attila MSZP-elnök, hozzátéve, hogy a kormányváltásra készülő szocialista párt alapvető törekvése megszüntetni a társadalmi igazságtalanságokat.

Mesterházy Attilát a  megyei MSZP-fórum előtt kérdeztük. 

- A budapesti kampány-nyitón elhangzott beszédének alaptétele úgy hangzik, hogy az MSZP ma a legszervezettebb, legerősebb, legnagyobb ellenzéki párt.

-  És a legfelkészültebb! A szocialista pártnak az elmúlt három évben sikerült minden tekintetben megújítania önmagát. 

- De hogyan lesz ebből kormányváltás? A felmérések szerint a jobboldali szavazók tábora masszív, a számuk összében-egészében nem esik 2,5 millió alá.

- Egymillió 900 ezer körül van a Fidesz szavazótábora a legutóbbi felmérések szerint, és ha összeadjuk az összes demokratikus ellenzéki párt szavazóit, akkor ennél nagyobb számot kapunk.

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke: "Mindenfelé nyitottságot, kíváncsiságot tapasztalok a párt iránt" (Fotó: Benkő Sándor)

- A jobboldali táborba a szélsőjobb is beletartozik.

- A számok mindenképpen azt mutatják, hogy a biztos szavazók többsége nem akarja kormányon tartani Orbán Viktort és a Fideszt. Persze a demokratikus ellenzéki szavazatok nem adódnak automatikusan össze, de az emberek túlnyomó többsége úgy látja, hogy ma rossz irányba halad az ország. Mondjuk azt, hogy érik az a környezet, amelyben a következő választáson a választópolgárok el fogják zavarni ezt a kormányt. Ehhez szerintünk két dologra van szükség: világos programra, amely hatékony megoldásokat kínál a problémákra; és a programban megfogalmazott üzenet célba juttatására. 

- Az adatvédelmi biztos éppen most tiltotta meg, hogy "ajtóról ajtóra" járva aláírásokat gyűjtsenek.

- Amikor a Fidesz bejelentette, hogy ajtóról ajtóra járva aláírásgyűjtésbe kezd a rezsicsökkentés ügyében, mi azt gondoltuk, hogy az alacsonyabb élelmiszerárak érdekében van értelme aláírásgyűjtő akciót kezdeni. Természetesen tiszteletben tartjuk az adatvédelmi biztos döntését: nem ajtóról ajtóra járva, hanem köztereken gyűjtünk aláírásokat; ahogy eddig is tettük. 

- Tamás Gáspár Miklós pedig legutóbb azt javasolta, a demokratikus ellenzék bojkottálja a mai politikai kereteket, mondván, hogy a kétharmados parlamenti többség így is, úgy is egypártrendszerként működik.

- Felhevült állapotban tett kijelentés ez, amelyet nem tudok értelmezni. Tőlünk pont az ellenkezőjét várják a szavazópolgárok. A szocialista párt keményen meg fog küzdeni a Fidesszel, és szilárd meggyőződésem, hogy 2014-ben elzavarjuk ezt a kormányt. Az országba nem lehet bedobni a gyeplőt és elegánsan távol maradni. 

- A demokratikus ellenzék potenciális szavazatait ön is egy kalap alá vette, és bár az egyeztetés megkezdődött, az ellenzéki csoportosulások egyelőre mintha inkább a saját identitásuk meghatározásával lennének elfoglalva. És ki lesz a "főnök"?

- Természetes, hogy egy új párt szeretné magát megkülönböztetni nemcsak a Fidesztől - az magától értetődik -, hanem a többi ellenzéki párttól is. Mi pedig világosan fogalmaztunk: a múltbeli hibákból tanulni kell. Azt nem lehet, hogy előrevesszük a személyi kérdéseket, aztán majd csak kialakulnak a tartalmi megoldások. Meg kell fordítani a sorrendet: ez történik most. Az egyeztetéseken gyorsan kiderült, hogy közjogi, alkotmányos kérdésekben nincs vita a demokratikus ellenzéki pártok között, de gazdasági és más kérdésekben is sok mindenben egyetértünk. A tavasz folyamán elkészülhet a közös alapprogram. Mindenki felmérte annak a jelentőségét, hogy mi múlik ezeken a megállapodásokon. A szocialista álláspont egyértelmű, de nem kizárólagos: az erős demokrácia, a felelős gazdaságpolitika és az igazságos társadalompolitika három pillérére kell felépíteni az új magyar köztársaságot.


A helyszínválasztás  nyilván nem véletlen, Celldömölkön barátságos környezet fogadja az MSZP-t: Fehér László polgármester 2002 óta vezeti a várost. A felvetésre Mesterházy Attila úgy reagál, hogy "hál' istennek bárhova megyek, barátságos környezetben tudok találkozni az emberekkel, mindenfelé azt tapasztalom, hogy van egy erős nyitottság, kíváncsiság a szocialista párt iránt. Nagyon sokan jönnek el a fórumainkra.  Az persze igaz, hogy Vas megyében kiemelt szimpátiával figyeljük, ami Celldömölkön  történik.  Vas megye hangja  pedig egyébként is erőteljesen hallatszik az MSZP vezetésében.' 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!