Hírek

2013.03.06. 12:56

Rázz, dobj, húzz: a WSSz-ben készül a Mesterdetektív

Rázz, dobj, húzz: Anthony Shaffer Mesterdetektív című színdarabjának alapja és mozgatója a játék - és a szereplők a végsőkig feszítik a húrt.

Ölbei Lívia

Az előadást Horgas Ádám rendezésében láthatja a WSSz közönsége, premier március 14-én. Próbát néztünk.

Bár a múlt század 70-es éveiből való Mesterdetektív is azon színdarabok, előadások közé tartozik, amelyeknek nem illik (nem szabad) elárulni a menetrendjét. Angliában nagy hagyományai vannak az efféle gentleman's agreementnek. Persze könnyű nekik: ahol az egy pillanatra A. Shaffer Mesterdetektívjében is föltűnő Agatha Christie a krimikirálynő, az a minimum, hogy a sajtó tartja a száját, és nem árulja el a csattanót.

Főleg, ha csattanóból van több is. De vajon ki nevet a végén.

A Mesterdetektív nem ismeretlen nálunk sem. Egyrészt a belőle készült filmek okán, másrészt több színházban is játszották már: 2000-ben a budapesti Merlin Színház mutatta be, párhuzamosan futott a magyar és angol nyelvű előadás, mindkettő Keszég László rendezésében.

Kálmánchelyi Zoltán és Jordán Tamás (Fotó: Mészáros Zsolt/Weöres Sándor Színház)


Akkor Jordán Tamás tapasztalt krimiírója, Andrew Wyke mellett Mácsai Pált is láthatta a közönség: ő játszotta például Wyke feleségének ifjú szeretőjét. De ez itt és most a szombathelyi Weöres Sándor Színház, ahol a nagyteremben áll már a díszlet: Andrew Wyke - ismét Jordán Tamás - wiltshire-i kúriájának kellemes nappalijában vagyunk.

A falhoz támasztott képek között felfedezzük azt a Jordán Tamást ábrázoló festményt, amelyet a színész-színigazgató nemrég ajándékba kapott. A portré illik a krimiszerző-imázshoz: Andrew Wyke rendkívül hiú, egyesek szerint egyenesen narcisztikus. A mester most már laptoppal (és nem írógéppel) dolgozik, változnak az idők.

Vagy mégsem, mert a konfliktus örök: Mit tesz az öregedő és tehetős és hiú férj, ha megneszeli, hogy a feleségét éppen vinni készül egy ereje teljében lévő fiatalember, akinek még pénze sincs sok? Anthony Shaffer meglepi a nézőt: a férj nem ellenkezik, hanem gáláns ajánlatot tesz Milo Tindle-nek.

Az ifjú vetélytárs bőrébe ezúttal Kálmánchelyi Zoltán bújik. És megkezdődik az őrült játék, amelyben egyszer csak nem lehet tudni, hogy ki ver át kit, kiből lesz gyilkos; és kiből áldozat. (Doppler nyomozó, Tarrant őrmester és Higgs tizedes szerepére vendégek érkeznek; a fönti Márkus Emília Teremben a Dosztojevszkij-előadás mozgosítja a társulati erőket.)

De egyelőre - kedden este - a nagyszínpadi próbakezdés előtt az a legfontosabb feladat, hogy az emeleti ajtó mögött fölborított bútorok a megfelelő pillanatban a megfelelő módon puffanjanak: "Bamm, bamm." Meg az, hogy a whisky-s üvegbe majd tea kerüljön, és legyen a bárpulton gyertyatartó, amely piszkavassal bátran leverhető. Aztán függöny le, függöny föl. Feszült, sejtelmes filmzene.

Érkezik egy ártatlan arcú fiatalember: sötét öltöny, piros zokni, piros nyakkendő. A házigazda meg pont olyan, mint az általa kitalált detektív: rafinált és lehengerlő. Mi lesz ebből?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!