Hírek

2013.04.11. 11:30

Két iskola a vidékfejlesztési minisztériumhoz kerül

Szombathely - Két szakképző intézmény ismét változás elé nézhet, nemrég kerültek Szombathelytől az államhoz, hamarosan pedig a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz tartoznak.

Kupi Györgyi

Az Élelmiszeripari és  Földmérési Szakképző Iskola és Herman Ottó Kertészeti- Környezetvédelmi- Természetvédelmi- és Vadgazdálkodási Szakképző Iskola is szerepel azon negyvenhat iskola között, melynek fenntartását augusztus 1-jétől átveszi a Vidékfejlesztési Minisztérium. (A vépi szakképző eddig is a tárca intézménye volt.)

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter március 29-én írt alá megállapodást Balog Zoltán emberi erőforrások miniszterével az agrár-szakképző iskolai hálózat kialakításáról.

Az intézmények átvételének részleteiről a felek május 31-ig állapodnak meg: a szerződés többek között kiterjed majd a zavartalan működtetés, így különösen a pedagógusok bér- és járulékterheinek, valamint a szakképző iskolák és feladatellátási helyek üzemeltetési költségeinek biztosítására - tudtuk meg a minisztérium sajtóközleményéből.

Az Élelmiszeripari és Földmérési Szakképző tanulói a tanműhelyben. A minisztérium a műhelyt is átveszi (Fotó: Benkő Sándor)

Megkerestük a két iskola vezetőjét, akik pénteken kapnak az átvételről és a további működés mikéntjéről tájékoztatást a minisztériumban, nyilatkozatra ez után tudnak sort keríteni. Annyit viszont megtudtunk, hogy nem érte őket váratlanul a változás. A Darányi Ignác terv is tartalmazza az agrár szakképzés megújítására való törekvést, a szakképzési és a köznevelési törvény ki is jelöli ennek kereteit.

Azok az iskolák vehetnek részt agrárszakképzésben, amelyek a VM felügyelete alá tartoznak - kivéve az alapítványi iskolákat. Szakmai felügyelet szempontjából az  Élelmiszeripari eddig is oda tartozott, a Herman viszont indít labdarúgás szakot is.

Úgy tudjuk, hogy annak ellenére, hogy a jogszabály azt mondja ki, hogy a VM alá tartozó intézményeknek profiltisztának  kell lenniük, lesz  lehetőség külön megállapodás alapján nem csak agrár szakokat indítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!