Hírek

2013.04.23. 11:48

Besegít a közmunka, nem nőtt az álláskeresők száma

Vas megye - Márciusban, a közfoglalkoztatási programok elindulásának is köszönhetően megállt az álláskeresők számának emelkedése.

Vas Népe

A Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának nyilvántartása szerint márciusban 9789-en kerestek munkát a megyében, 839-cel (7,9 százalékkal) kevesebben, mint februárban. A jelentős csökkenés ellenére az elmúlt év márciusához képest 949 fővel magasabban alakult a regisztráltak száma. Februárhoz viszonyítva a megye minden térségében csökkent az álláskeresők száma. A legnagyobb ütemben Körmend, Vasvár és Celldömölk, legkisebb mértékben pedig Szentgotthárd és Szombathely térségében.

Az elmúlt év márciusához viszonyítva egyébiránt valamennyi kirendeltség vonzáskörzetében romlott a munkaerő-piaci helyzet, vagyis az álláskeresők száma magasabb, mint egy évvel korábban. A növekedés mértéke körzetenként jelentősen különbözött: Sárvár, Szentgotthárd és Szombathely vonzáskörzetében 10 százalék alatt maradt, Körmend térségében viszont megközelítette, Vasvár térségében pedig meg is haladta a 20 százalékot.

Az év harmadik hónapjában 8,1 százalék volt a nyilvántartott álláskeresők száma a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva, amely a megyék és a főváros közti sorrendben Budapest és Győr-Moson-Sopron megye után (Pest megye mellett) a harmadik legalacsonyabb.

Grafika: Kelemen Attila

A szezonális foglalkoztatás és a közfoglalkoztatási programok elindulása elsősorban a férfiak foglalkoztatására hatott kedvezően. A több hónapja tartó emelkedést követően márciusban 9,1 százalékkal, 5152-re csökkent a számuk az álláskeresők között. Szintén beszédes adat, hogy az álláskeresők 43 százaléka volt jogosult álláskeresési vagy szociális ellátásra, 57 százalék viszont nem részesült semmilyen pénzbeli ellátásban.

Jó hír, hogy márciusban megszakadt a pályakezdő álláskeresők számának december óta tartó növekedése: 1115 fiatal szerepelt a regisztrációs rendszerben, 1,8 százalékkal kevesebb, mint az előző hónapban. (De figyelem: az elmúlt év márciusához képest 41,1 százalékkal emelkedett a pályakezdő álláskeresők száma!)

Márciusban tovább, februárhoz képest 24,5 százalékkal mérséklődött a nyilvántartásba belépők száma. (A regisztrációs rendszerbe belépők mintegy 40 százaléka egy éven belül került vissza a nyilvántartásba. A márciusban munkájukat elvesztők közül legtöbben a feldolgozóiparban, a kereskedelemben és a vendéglátás területén dolgoztak korábban. A regisztrációs rendszerből történő kiáramlás közel megduplázódott a februárihoz képest, amelyben jelenetős szerepet játszott a közfoglalkoztatási programok elindulása. A foglalkoztatók márciusban 2092 új álláslehetőséget jelentettek be a kirendeltségeken, amely az előző havinak 2,6-szorosa. Beszédes adat, hogy az újonnan bejelentett üres állások 68,6 százalékát valamilyen támogatási forma - döntően közfoglalkoztatás - keretén belül kínálták a munkáltatók.

A közfoglalkoztatás keretében főként az alacsony iskolai végzettségű, szakképzetlen munkaerő számára kínáltak állást, a támogatás nélküli munkahelyekre nagyobb arányban kerestek legalább szakmunkás végzettséggel rendelkező munkaerőt. A legtöbb támogatás nélküli elhelyezkedési lehetőséget a feldolgozóipar (ezen belül gépipar) kínálta, de a kereskedelem és a munkaerő-kölcsönző cégek is jelentős számú munkaerő-igényt jeleztek.   Februárról áthúzódó üres állásokkal együtt márciusban 2806 munkahely állt rendelkezésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!