Hírek

2013.04.18. 18:25

Lángok martaléka lett a magyarszombatfai fazekasház

Alighogy elkészültek a fazekasház felújításával, máris kezdhetik elölről a munkákat: a gyanú szerint gyújtogató járt a házban, s a tűz martaléka lett a zsúptető.

Simon Erzsébet

A magyarszombatfai fazekasház egykor egy fazekas család otthona volt, s miután önkormányzati tulajdonba került, a helyi fazekas hagyományok múzeumaként és rendezvények színtereként szolgál. Az Őrségi Fazekasok Egyesülete a  Magyar Vidékfejlesztési Hivatal pályázatán mintegy ötmillió forintot nyert a több mint kétszázéves boronafalú vályogépület renoválására. A múlt év végére el is készültek a tetőfelújítással, a zsúpozással, a nyílászárók javításával, a sározással. Március 15-én nyitott volna a ház, de a mostoha időjárás ezt megakadályozta.

Vörös Gábor, a fazekasok egyesületének elnöke mutatja a károkat (Fotó: Kiss Teodóra)

- Úgy gondoltuk, húsvétkor a látogatóknak is bemutathatjuk a megszépült fazekasházat, de a rossz idő miatt megint csak elmaradtak a turisták. S most már hiába is jönnének, csak a szomorúságunkat láthatnák - hallottuk Vörös Gábortól, a fazekasok egyesületének elnökétől. - Húsvéthétfőn este ugyanis valaki fölgyújtotta a zsúpot, s a frissen fölújított tető a lángok martaléka lett. A tűzoltás következtében az épület átázott, s tulajdonképpen minden korábbi munkánk kárbaveszett. Most kezdhetjük elölről az egészet - kesereg az elnök.

Bonyolítja a helyzetet, hogy az utófinanszírozású  pályázat munkáinak ellenőrzése még nem történt meg. A tetőjavítás sem lesz könnyű, mert ilyenkor zsúpot nehéz beszerezni. Pedig július végén lesz hagyományosan a község legnagyobb turisztikai programja, a fazekasnapok rendezvénye. Addigra jó lenne rendbetenni a házat és a környékét, mondta Vörös Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!