Hírek

2013.05.08. 15:34

Engem a mese éltet

Az Aranyhal, a Csodalámpa és a Varázspálca átadásával - és kis meglepetéssel - ért véget kedden este a IX. Ezerlátó Mesefesztivál a házigazda Soltis színház kamaraépületében.

Ölbei Lívia

Az utóbbi években már kizárólag  nevében mesefesztivál az Ezerlátó, hiszen nemcsak a legkisebbeknek  szánt előadásokat, hanem ifjúsági produkciókat is fogad, mondta Nagy Gábor, a Soltis Lajos Színház vezetője a IX. Ezerlátó Mesefesztivál záró eseményén, a kamaraszínház varázslatosan tarka-barka, ezer titkot rejtő függönye előtt. Az Ezerlátót egyre  szerényebb anyagi keretek között, de az elmúlt kilenc évben mindig megrendezte  a Soltis színház, úgyhogy  Nagy Gábor most is azzal búcsúzott: "Várunk szeretettel jövőre is benneteket!"

 



A szakmai zsűriben ezúttal Solténszky Tibor rendező, dramaturg, Pataky András rendező (a Soproni Petőfi Színház igazgatója) és M. Kapornaki Rita drámapedagógus (a szombathelyi Weöres Sándor Színház munkatársa) foglalt helyet. A zsűri elnökeként Solténszky Tibor mondott zárszót: "Zsong a fejem természetesen, hiszen szerda reggel óta rengeteg előadást láttunk.

Az Ezerlátó Mesefesztiválokon az elmúlt években gyakran elmondtam, így gondolom máig: Engem a mese éltet - fontos, hogy legyenek mesék. A mese sokféle, ahogy itt is megtapasztalhattuk: van szörnyű mese, mókás mese, népmese - kellemes az a  maguk után hagyott zsongás. Azt kívánom, őrizzétek meg a mese szeretetét, a játékkedveteket - és jövőre találkozzunk megint: viszontlátásra."

A Varázspálcát Magyar Johanna (TheaTürr, Pápa) vette át Solténszky Tibortól. Középen Nagy Zsuzsi (Fotó: Benkő Sándor)

 

Emléklapot valamennyi Ezerlátó-fellépő kapott: a Pölskei Hogyishívják, a celli Tücsök Bábcsoport, a szombathelyi Remenyik Suliszínház, a pápai TheaTürr, a Soltis színház, a Soltis színház gyerekstúdiója, a csehimindszenti Pöttyös csoport, Rozmán Kristóf és Varga Richárd, a Szelestei Színjátszók, a Vasvári Játékszín. 

A különleges, jól bevált  díjakat ugyancsak Solténszky Tibor adta át. A 3.  helyezettnek járó  Aranyhal-díjat "(Vigyázat, három kívánságot teljesít!") a két szombathelyi magyar szakos   egyetemista, Rozmán Kristóf és Varga Richárd zenés irodalmi összeállítása kapta. (Mindketten aktív résztvevői Fűzfa Balázs Élményközpontú irodalomtanítás-programjának.)  A 2.  helyezettnek járó Csodalámpa ("Óvatosan, jön a dzsinn!") a Soltis-gyerekstúdióhoz került,  A beszélő fa című "környezettudatos" előadásért, Marton Márió rendezésében. A színpadi történet szerzője Badacsonyi Angéla.    

Az 1.  helyezettnek járó Varázspálca-díjat ("Hatalmas teljesítményekre jogosít") az idén a  pápai TheaTürr Háy János-előadása, A  Senák érdemelte ki. A rendező, Komáromi Sándor ismét prózai alapanyagot használt: nem a dráma, hanem a drámát megelőző Háy-novella alapján dolgozott. 





Az eredményhirdetés után kis meglepetés-produkció következett: a Soltis színház tarka-barka függönye mögül Nagy Márta vezetésével működő celli Ultraviolák bábcsoport tagjai, pontosabban  a felnőtt játékosok testére erősített, velük-általuk mozduló óriásbábok tűntek elő. Fekete bábok, pezsgő dzsessz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!