Hírek

2013.05.24. 18:07

Humanitárius települések találkozója

A humanitárius települések harmadik országos találkozóját és a Vöröskereszt világnapi ünnepségét tartották pénteken Vasegerszegen.

Simon Erzsébet

A 2007-ben alapított Humanitárius Település címet háromszor elnyert Vasegerszegen, Markusovszky Lajos falujában találkoztak tegnap a hasonló címmel büszkélkedő magyarországi városok és falvak képviselői. Délután a Magyar Vöröskereszt világnapi ünnepségét tartották a tornateremben, ahol összesen hetvenegyen vehettek át országos elismerést. Több Vas megyei segítőt is kitüntettek.

Markusovszky Lajos falujában tartották pénteken a humanitárius települések országos találkozóját és a Magyar Vöröskereszt világnapi ünnepségét. A Humanitárius Település címet három alkalommal elnyert Vasegerszeg adott otthont tegnap a humanitárius települések országos találkozójának.

A Magyar Vöröskereszt által 2007-ben alapított elismerést azok a települések nyerhetik el, amelyek segítik a nehéz helyzetben élőket, fontosnak tartják az egészségre nevelést, a véradásra mozgósítást, az elsősegély-nyújtási ismeretek terjesztését, s mindezt a fiatalok bevonásával valósítják meg.

 



A találkozót a vadászházban tartották, közben a tornateremben a Magyar Vöröskereszt országos kongresszusa és választmányi ülése zajlott. A 150 éves Vöröskereszt és Vörösfélhold Mozgalom május 8-án ünnepelte világnapját. Ebből az alkalomból a 132 éve megalakult Magyar Vöröskereszt Vasegerszegen tartotta a központi világnapi ünnepségét is.

A legnagyobb magyarországi humanitárius szervezet 1881. május 16-án alakult meg Esztergomban Magyar Szent Korona Országai Vörös-Kereszt Egylet néven. A világnapi ünnepségen amelyen Kovács Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke és dr. Göndöcs Zsigmond, a Magyar Vöröskereszt elnöke mondott köszöntőt azok az önkéntesek, támogatók, vöröskeresztes munkatársak összesen hetvenegyen vehettek át kitüntetéseket, elismeréseket, akik segítik a Vöröskereszt humanitárius tevékenységét. Vas megyéből is többen kaptak elismerést.

 



A Vöröskeresztes tevékenységért kitüntetés arany fokozatát kapta Csörnyi Zoltánné, a Vöröskereszt szentgotthárdi területi vezetőségének elnöke, Horváthné Stukics Erzsébet, a szervezet celldömölki területi vezetőségének tagja, Márovics Pál állomásvezető mentőtiszt, Tóta Istvánné, a jáki alapszervezet vezetője és Poór László, a Vöröskereszt korábbi megyei vezetője, aki nyugdíjasként is segíti a szervezet munkáját.

Ugyanezen elismerés ezüst fokozatát kapta Vas megyéből Köcse Tamás megyei vezető mentőtiszt, Tóth Zoltánné vöröskeresztes titkár, Szalai András, a Szombathelyi MÁV Start alapszervezet tagja. Bronz fokozatú elismerést vehetett át a szentgotthárdi Benczik Istvánné, Körmendről Nagy Tamás (ő ifjúsági vöröskeresztes munkájáért is kapott kitüntetést), Vörösné Varga Ildikó és a Vas Népe  munkatársa, Nagy Ildikó. A vasiak a Vöröskereszt megyei elnökétől, dr. Stánitz Évától és Kardos Istvántól, a Magyar Vöröskereszt főigazgatójától vehették át az elismerést.

 

 

A cím megalapítása óta huszonegy településnek ítélték oda a Humanitárius Település címet. Az idén hét elismerést adtak át. Magyarkeresztúr és Túrkeve harmadszor, Iklódbörböce másodszor, Mezőkovácsháza, Alsópáhok, Tormafölde és Zalaapáti pedig első alkalommal nyerte el a címet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!