Forma-1

2024.05.24. 12:46

A sztori, ahogy Leclerc buszról versenyautóra váltott

Monacóba látogat el a hétvégén a Formula–1 mezőnye, amely a pilóták által leginkább kedvelt helyszín a száguldó cirkusz versenyállomásai közül. Az elmúlt idényekben a hercegség ura a Red Bull volt, de már a McLarennél is egyre bizakodóbbak a győzelmi esélyeiket illetően. A Ferrari pilótája, Charles Leclerc szintén bizonyítani akar hazai pályán.

MW

Charles Leclerc, a Ferrari monacói versenyzője

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Danilo Di Giovanni

Az elmúlt években a Red Bull legyőzhetetlen volt, így Monacóban is győzelmi esélyekkel indul majd az osztrák istálló. A mostani hétvége előtt viszont nem teljesen egyértelmű, hogy a bikák kerülnek ki győztesen a viadalból – írta meg a Magyar Nemzet.

Max Verstappen, a Red Bull holland címvédője
Fotó: Danilo Di Giovanni / Forrás: MTI/EPA

A Red Bull nyomába erednek

A Red Bull 2022 óta tartó egyeduralmától kezdve csak elvétve fordult elő, hogy más csapat pilótája nyert volna bármelyik pályán is: 51 futamból hatszor a Ferrari, egyszer-egyszer a McLaren és a Mercedes győzött, a többi alkalommal viszont az energiaitalosok végeztek az élen. És a riválisok ritka győzelmei leginkább a szerencsének, a Red Bull félresikerült taktikájának, vagy kiesésének voltak inkább köszönhetők.

Ezúttal viszont más a helyzet, a McLaren egyre közelebb férkőzik hozzájuk. Lando Norris (McLaren) Miamiban versenyben győzte le Verstappent, ami 2021 óta először fordult elő, Imolában pedig a brit pilóta egészen a célvonalig szorongatta a háromszoros világbajnokot. Ezt és a monacói pálya jellegzetességeit figyelembe véve egy pole pozíció és egy jól elkapott rajt a dobogó legfelső fokával kecsegtetheti a riválisokat. A világbajnoki címvédő Max Verstappen is úgy gondolja, hogy Monacóban bármi megtörténhet.

Monaco nagyon eltér a többi pályától. Legutóbb rendkívül szoros volt a befutó, Monacóban pedig mindig nagy a káosz. Különösen fontos, hogy tökéletes kört fussunk az időmérőn, illetve hogy amikor kell, akkor működésre bírjuk a gumikat, de ezek közül egyik sem megy könnyen

– állapította meg Verstappen, akiről Red Bull tanácsadója, Helmut Marko is nyilatkozott nemrégiben. A dobogóra pályázó McLaren különleges fényezéssel készül a hercegségbeli futamra a hat győzelmével rekorder Ayrton Senna előtt tisztelegve – derült ki a Magyar Nemzet oldaláról.

Nem akarom elbízni magam. Bár nem ez a legjobb pályánk, Monacóban bármi megtörténhet, úgyhogy nem kizárt a győzelem sem. Jó formában vagyunk, egyszer nyertünk, kétszer másodikok lettünk az elmúlt három futamon. Nem látom okát annak, hogy itt ne folytatódhatna a jó sorozat

 – nyilatkozta Lando Norris, az angol csapat versenyzője, aki abban bízik, most ő lehet a hétvége legjobbja. A Mclaren pilótáján kívül leginkább egy versenyző kiváltképp éhezik a sikerre a francia városban.

Gyerekként buszozott, ahol most versenyez

Charles Leclerc (Ferrari) az idei hét versenyhétvége közül egyszer sem végzett hátrébb a negyedik pozíciónál, ellenben már négy dobogós helynél tart, a legutóbbi két futam után is pezsgőzött. A hazájában viszont sokáig a balszerencse fia volt. A monacói versenyző első két indulása alkalmával nem ért célba, 2020-ban a koronavírus miatt nem rendezték meg a versenyt, a következő két évben bár megszerezte a pole pozíciót, egyszer negyedik lett, egyszer pedig nem vett részt a futamon, mert az időmérő végén összetörte az autóját, amit vasárnapra nem tudtak megszerelni. A tavalyi hatodik helyét idén mindenképpen felülmúlná a huszonhat éves versenyző. 

LECLERC, Charles
Charles Leclerc a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Monacói Nagydíjának otthont adó monte-carlói pályán
Fotó: Szilágyi Anna / Forrás: MTI/EPA

Igaz, hogy ezen a pályán eddig nem voltam túl sikeres, de mindig gyorsak voltunk itt, úgyhogy bízom benne, hogy idén is így lesz. Gyerekként erre buszoztam az iskolába, most egy Formula–1-es autót vezetek itt. A Monacói Nagydíj minden pilóta számára különleges, mert kihívásokkal van tele, de nekem még inkább az, mert ez a hazai versenyem

fogalmazott Leclerc.

A hétvége menetrendje

Péntek: 1. szabadedzés 13.30, 2. szabadedzés 17.00

Szombat: 3. szabadedzés 12.30, időmérő 16.00

Vasárnap: Monacói Nagydíj 15.00

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!