Hírek

2013.05.06. 10:03

Lesz-e helyi népszavazás?

Velem - Írtunk már arról, hogy Szél Józsefné önkormányzati képviselő két ügyben kezdeményezett helyi népszavazást. Szeretné, ha Velem rendezné a Gesztenyeünnepet, s ha a község - önfenntartása érdekében - ingatlanokat kérne az államtól. Mit szól ehhez a polgármester?

Némethy Mária

- Velem  polgárai megfontolt, saját, és településük érdekeit szem előtt tartó döntéseket szoktak hozni -  ezzel a mondattal kezdi reagálását Horváth Miklós,   Velem polgármestere, majd így folytatja:   -  A helyi népszavazás kezdeményezése Szél Józsefné képviselő egyéni döntése.  Munkám során a község fejlődése, gyarapodása, biztonsága az egyik legfőbb feladatom. Ezért a község felelős vezetőjeként kötelességem tájékoztatni a lakosságot, hogy a népszavazás    jelentős költséggel jár,   egy országgyűlési választáshoz hasonlítható,  melyet az állam nem finanszíroz.

Mit szól a három ingatlan, a Stirling-villa, az egykori Avar szálló és a volt Gyermeküdülő ingyenes önkormányzati tulajdonba vagy használatba kéréséről? 

- A rendszerváltáskor a lehető legtöbb Velemet illető ingatlant -  óvoda, iskola, szeszfőzde, tűzoltószertár, Hősök-kapuja, Fischer-villa és az önkormányzat épülete - visszavettük.   A népszavazásra feltett három  nagy értékű ingatlan visszavétele számomra is nagyon jól hangzik. 2012 októberében igényeltünk vissza egy állami ingatlant (Manci-villa), melyet vaskos kötelezettség-vállalással kaptunk meg.

Horváth Miklós, Velem polgármestere a Hősök kapuja előtt. Kedden rendkívüli ülést tartanak a képviselők (Fotó: Benkő Sándor)

A feltétel a többi  között az volt:  15 évig elidegenítési tilalom (ideértve az ellenérték nélküli elidegenítést is), állagmegóvás, karbantartás. Annak tükrében, hogy 2013. március 1-jén 14 millió forintot  elérő természeti káresemény történt, melynek megoldása a sikeres vis maior pályázat esetén is felemészti a rendelkezésre álló tartalékot, a felvetett ingatlanok visszaigénylése községünk teherbíró képességét meghaladja.



És mi a helyzet a Gesztenyeünneppel?

- A Gesztenyeünnepet 20 évvel ezelőtt az  Megyei Ifjúsági és Művelődési Központ (MMIK)  indította útjára. Időközben a megnövekedett forgalom, és a rendezvény látogatottsága kinőtte a község területét. 7-8 évvel ezelőtt Velem Önkormányzata tárgyalásokat folytatott az MMIK-val, ennek során a közös szervezés mellett döntöttek. Az ünnep sikere érdekében 20-25 fő dolgozik, ebből öt-hat  velemi lakos teljesen ingyen. Az utóbbi néhány évben megállapodás keretében a költségek és bevételek 50-50 százalékának vállalásával szerveztük az ünnepet. Nyílt, mindenki által megismerhető eredményekkel. 

Kedden rendkívüli ülésen tárgyalnak a velemi képviselők   a népszavazási kezdeményezésről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!