Hírek

2013.05.07. 16:19

Hol van a határ?

Söpte 164 millió forinttal tartozik Szombathelynek, a várossal közösen megvásárolta még 2009-ben a volt honvédségi területet, a falu részét is a város fizette.

Kupi Györgyi

Hónapok óta megy az egyeztetés: Az önkormányzat érvényesíteni kívánja a jelzálogjogát (ha ez sikerül, a terület az övé lesz), ám ha valaki később befektetne a telken, annak haszna (adók) Söptéhez folyna be. Ezért a város azzal  a  közgyűlési döntéssel   kereste meg a falut, módosítsák a települések közigazgatási határát, kerüljön a terület Szombathelyhez. Ebből újabb kalamajka lett: úgy került a közvélemény elé a történet, mintha a város be szeretné kebelezni a falut. Valaki valamit nagyon félreértett.

Söptén érdeklődtünk, hogy látják a helyzetet a helybéliek. A boltban nem téma, sem az adósság, sem a városhoz csatlakozás. Kercselics Klaudia viszont azt mondja, ő és ismerősei beszéltek a dologról, szerintük nem lenne rossz, ha városhoz Szombathelyhez tartozni,  könnyebb lenne busszal bejárni dolgozni. Viszont tőlünk hallja  először, hogy mekkora adóssága van a falunak.Varsányi Jánosné,  jobban szeretne söptei maradni. Tud a település gondjáról, az adósságról.



Kercselics Klaudia szerint, nem lenne rossz Szombathelyhez tartozni, mert jobb lenne a közlekedés (Fotó: Kiss Teodóra)

Danka Lajos, Söpte polgármestere korábbi nyilatkozatában a Söpte csatlakozását Szombathelyhez úgy kommentálta, hogy "viccelődtek" a szombathelyi képviselők. Szombathely és Söpte közötti vita hátteréről lapunknak most azt nyilatkozta, hogy  már tavaly év elején kezdeményezett egyeztetést Szombathely vezetőivel, mert látszott hogy probléma lehet a kölcsön visszafizetésének megkezdésével, de érdemi egyeztetésekre csak az idén került sor a falu és a város vezetése között. Ennek eredménye lett az a szombathelyi közgyűlési határozat, amely szerint az év végéig kaptak haladékot az esedékes kölcsöntörlesztés  és kamatteher megfizetésére.

Az erről szóló határozatban azonban ennek feltételeként az is szerepel, hogy közösen kezdeményezik az Országos Területrendezési Tervben az ingatlan átsorolását (ez jelenleg védett magterület), valamint azt, hogy megvizsgálják az ingatlan Szombathely közigazgatási területéhez történő csatolását. Ezt azonban a söptei önkormányzat nem szavazta meg - tudtuk meg a polgármestertől. Arról szó sem volt az egyeztetéseken, hogy Szombathely "annektálná" Söptét, lehetséges, hogy a közigazgatási határ módosításáról szóló kezdeményezés kifejezésből adódhatott a félreértés. 

Úgy értesültünk, hogy a falu pert is indított a város ellen, ennek okáról viszont a polgármester egyelőre nem kívánt nyilatkozni. 

A mút heti közgyűlést  követő "hevenyészett" sajtótájékoztató után jelent meg a sajtóban, hogy annyi pénzzel tartozik a falu a városnak, hogy  Söpte Szombathelyhez való csatlakozásának lehetősége is felmerült.  Molnár Miklós gazdasági alpolgármester kérdeztük meg, hogy valójában volt-e erről szó a közgyűlésen.

Az alpolgármester azt nyilatkozta, hogy   érdemben nem merült fel az egyébként igen rövid tanácskozáson az, hogy Söpte Szombathelyhez csatlakozzon. A közigazgatási határ megváltoztatása azt jelenti, hogy a szóbanforgó, ipari célra vásárolt terület - amelynek egy része jelenleg Söpte területére esik   kerülne közigazgatásilag Szombathelyhez, és nem az egész falu. 




A hercehurca egy olyan terület miatt folyik,amelyet birkalegelőn kívül nem lehet másra használni. Nekem lennemég egy ötletem a hasznosításra: csináljunk rajta tanösvényt, amelyen egy táblát szentelnénk annak is,hogy miképp lehet a mindkét fél számára előnytelen helyzeten tovább rontani. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!