Hírek

2013.05.30. 09:17

Megszüntetik az egyetemi kart

Felszámolják a geoinformatikai kart Fehérváron, mivel a Nyugat-magyarországi Egyetem nem tudja tovább finanszírozni. A hallgatók Sopronban folytathatják tanulmányaikat.

Bajdó Bettina

Komoly anyagi problémákkal kell szembenéznie a Nyugat-magyarországi Egyetemnek, mivel drasztikusan csökkent az állami támogatás, idén 2,8 milliárd forinttal kevesebbet kaptak.  A napokban jelent meg az első hír, hogy több száz millió forintos adósságállománya miatt nem tudja tovább finanszírozni a Székesfehérváron működő geoinformatikai karát az egyetem, ezért az oktatók és dolgozók többségét elbocsátják, a képzést Sopronba költöztetik át. A kar adósságállománya meghaladja a 300 millió forintot, ezen felül a mintegy 120 milliós PPP-beruházásból adódó fizetési kötelezettsége is van. Sopronban minden hallgató azonos feltételekkel folytathatja tanulmányait. A fehérvári kar fenntartásához nagyjából 200 millió forintra lenne szükség, ám ennek csak a fele van meg.

Csütörtökön a szaktárca közleményét adott ki, melyben kiemelte: az Emmi felsőoktatási államtitkársága és az egyetem közötti - folyamatban lévő - szerződés megkötése után a minisztérium a nyári hónapokban a Nyugat-Magyarországi Egyetemnek 365 millió forintot utal át a 1,5 milliárdos többlettámogatásból. Faragó Sándor rektor kérdésünkre elmondta, hogy ez a pénz nem elegendő ahhoz, hogy a kar Székesfehérváron működjön tovább, mindenképpen Sopronba költöztetik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!