Hírek

2013.06.28. 05:44

Lelőtték az ámokfutót Szombathelyen (frissítve)

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság délután új információkat is közölt a lövöldözéssel kapcsolatban. A közlemény szerint az őrjöngő 36 éves V. Gergely söptei lakost csak célzott lövésekkel tudták megfékezni a rendőrök a szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Pszichiátriai Osztály főbejárata előtt.

Bajdó Bettina

18:12 A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság délután új információkat is közölt a lövöldözéssel kapcsolatban. A közlemény szerint az őrjöngő 36 éves V. Gergely söptei lakost csak célzott lövésekkel tudták megfékezni a rendőrök a szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Pszichiátriai Osztály főbejárata előtt.

A közintézmény biztonsági szolgálatának munkatársa június 28-án 5 óra 29 perckor tett bejelentést a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletén arról, hogy egy férfi a főbejáratnál benzint locsolt szét, az épület felgyújtásával fenyegetőzik, fegyverrel hadonászik. A Szombathelyi Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztályának járőrei perceken belül a Szombathely, Huszár úti helyszínre érkeztek. A megfékezhetetlennek tűnő férfit több alkalommal felszólították, hogy dobja el fegyverét. A férfi a felszólításnak nem tett eleget, többször a rendőrök irányába lőtt, sérülést nem okozott.

A szolgálatirányító parancsnok célzott lövéseket adott le az őrjöngő férfira, lövedékei közül egy a jobb vállán, egy a bal combján, s mint utólag kiderült, egy a bal lábfején találta el. A lőtt sérülései ellenére még mindig dühöngő férfit a rendőrök a földre teperték, megbilincselték. Ruházatának átvizsgálásakor nadrágszíjába tűzve egy 30 cm pengehosszúságú kést is találtak.

V. Gergelyt a mentők a helyszínen ellátták, majd kórházba szállították, állapota súlyos, a rendőrök őrzik. A főbejárat előtt a betonjárdára szétlocsolt majd meggyújtott égésgyorsító folyadék _ nagy valószínűséggel gázolaj _ tüze magától aludt el, tűzoltói beavatkozásra nem volt szükség.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a 36 éves férfi egy, a pszichiátriai osztályon kezelt beteg hazaszállításának ürügyével jutott be gépkocsijával az intézmény parkosított területére.

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya közveszélyokozás büntette elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást V. Gergely ellen.

07:43 Fegyvernek látszó tárggyal kezdett ámokfutásba egy negyven év körüli férfi Szombathelyen a 11-es Huszár úton a pszichiátrián pénteken kora reggel.

Csak célzott lövések tudták megfékezni azt a Szombathelyen dühöngő férfit, aki rálőtt az intézkedő rendőrökre - áll a rendőrség közleményében.

Információink szerint a negyven körüli férfi 5.15-kor érkezett az intézet portájára és piros szinű Twingóval. Kérte, hogy engedjék be, mert egy betegért jött, akit itt kezelnek. Behajtott az intézet kertjébe egészen a főbejáratig, ahol az autóban ülve lelocsolt valamilyen szerrel egy rongyot és meggyújtotta. A portás felszólította, hogy azonnal oltsa el. Ekkor a férfi kiszállt az autóból. A portás látva, hogy az égő rongyon kívül a kezében fegyvernek látszó tárgy, feltehetően gázpisztoly van, kihívta a rendőrséget.

A szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Pszichiátriai Osztály biztonsági szolgálata  június 28-án 5 óra 29 perckor jelezte telefonon a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletén, hogy egy férfi a közintézmény főbejáratánál benzint locsolt szét, az épület felgyújtásával fenyegetőzik, fegyverrel hadonászik.

A perceken belül a Szombathely, Huszár úti intézményhez érkező rendőrök a főbejárat előtti parkosított területet lángokban találták, a megfékezhetetlen férfi a rendőrök irányába több lövést adott le fegyveréből. A szolgálatparancsnok célzott lövéseket adott le az őrjöngő férfira, lövedékei közül egy a dühöngő vállát, egy a combját találta el.

A fegyverét elejtő 36 éves söptei lakost a rendőrök elfogták, a mentők kórházba szállították. Állapota súlyos, a kórházban rendőrök őrzik.

A rendőrök sérülést nem szenvedtek, a tüzet a tűzoltók oltották el.

A férfi egyébként a pszichiátria épületébe nem jutott be.

Sebesülten is tovább lövöldözött

Vassné Szele Adrienn ügyész, a Vas Megyei Főügyészség szóvivője kora délután is nyilatkozott a Vas Népének, s elmondta, hogy a sérültet megműtötték, ám kihallgatni még nem tudták. Az elsődleges információk szerint az elkövetőt már korábban is kezelték a pszichiátrián, a jelenlegi szellemi állapotáról még nincsenek információk. Vassné Szele Adrienn is megerősítette, hogy az elkövető 5 óra 35 perckor a pszichiátria bejáratánál és az udvaron benzint locsolt szét, ezért értesítették a rendőröket. Amikor a rendőrök a helyszínre értek, az elkövető lövöldözni kezdett. Nem tett eleget a többszöri felszólításnak sem, hogy tegye le a fegyvert, ezért rálőttek az elkövetőre. A szóvivő felhívta a figyelmet, hogy az még tisztázásra vár, hogy a rendőrök közül hányan lőttek, s jogszerű volt-e a fegyverhasználat. A rendőrök megsebesítették a lövöldöző férfit, ám ennek és a többszöri felszólítás ellenére sem tette le a fegyvert, további lövéseket adott le a rendőrökre. Ekkor ismét tüzeltek a rendőrök, s az információk szerint három különböző helyen sebesítették meg. Jelenleg közveszély okozás bűncselekménye miatt indult nyomozás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!