Hírek

2013.07.30. 14:11

Egymásba tűnő sávok Kamper Lajos tárlatán

Az utóbbi öt-hat év terméséből válogat a csütörtökön megnyíló Kamper Lajos-kiállítás a szombathelyi képtárban.

Ölbei Lívia

A képek kedden délelőtt még az emeleti belső nagyterem falaihoz támasztva várják, hogy a helyükre kerüljenek. Kamper Lajos grafikusművész alkotásait Salamon Júlia "tematikus sávokba" rendezi el: a bohóc, a merülés, az ég, a föld - a sávok persze, mint az álmok mezsgyéi, egymásba tűnnek.

Kamper Lajos az idén év elején kapott felkérést a képtártól tárlatrendezésre. Akkor még nem sejtette, hogy különös korszakhatár megjelölésére is alkalmas lesz a képtári bemutató: áprilisban stroke érte, az orvosai szerint egy évig tart a gyógyulás. Nagy figyelmeztetés volt ez: elsősorban arra, hogy komolyan kell, kellett volna venni az apró jeleket; hogy néha meg kell állni - és átgondolni az életet.

 

Kényes egyensúly. Kamper Lajos a készülő képtári tárlat terében (Fotó: Kiss Teodóra)



Aki most találkozik vele, talán észre sem veszi, hogy tulajdonképpen lábadozik. Pedig nem olyan egyszerű ez. Bár a rajzkészségét, a mesterséget nem veszítette el, azt mondja, mentálisan és érzelmileg a legnehezebb földolgozni a történteket. Tavasszal bizonytalanná vált a gyerekeket, fiatalokat foglalkoztató Kamper-műhely sorsa az MMIK-ban.

A stroke után eldőlt: a műhely bezár. Ezáltal is lezárult egy fontos, hosszú évekig tartó tartó korszak. És kezdődik valami más. A képtárban augusztus elsején (csütörtökön) 17 órakor megnyíló kiállításon látható munkák mintegy ötven százaléka kifejezetten erre a tárlatra készült. A válogatás mindenestül az elmúlt öt-hat év - benne a művésztelepi élmények, utazások itthon és külföldön - lenyomata. A tárlatot Oroszy Csaba festőművész nyitja meg, közreműködik a Homo Ludens Zenés Színpad. Működésben a Kényes egyensúly. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!