Hírek

2013.07.18. 12:51

Új rendelet szabályozza a közösségi együttélést

Szombathely - Nyár elejétől ismét büntet a közterületfelügyelet az önkormányzat által tilalmazott cselekményekért.

Kupi Györgyi

Nemrégiben lépett életbe a közösségi együttélés alapvető szabályairól, ezek elmulasztásának és megszegésének jogkövetkezményeiről szóló önkormányzati rendelet. Ettől kezdve ismét tilos a fűre állni, legalább is gépkocsival. Korábban is így volt ez, de az előző, úgynevezett „kirívóan közösségellenes" magatartást meghatározó és szankcionáló önkormányzati rendeletet tavaly novemberben hatályon kívül helyezték, mert az alkotmánybíróság megsemmisítette az ennek megalkotását előíró passzust. A testület szerint rendkívül széles, jogkört biztosított a jogszabály a helyi önkormányzatoknak a tiltott magatartások meghatározására. (Volt olyan település, ahol tiltották például este tíz után a csoportos szabadidő eltöltést.) A szombathelyi képviselőtestület az előző rendeletben sem szélesítette azon cselekvések körét, amelyeket már a korábbi rendeleteiben előírt, vagy éppen tiltott.

Tavaly november 15-étől állt fenn az az állapot, amikor a közterületfelügyelők nem tudtak büntetni olyan nyilvánvaló szabálytalankodásért sem, mint például a füvön parkolás.

Munkában a közterületfelügyelők. A gyepen, füvön parkolás ötvenezer forintba is kerülhet. Fotó: Horváth István

Mostantól azonban ismét jó lesz vigyázni – hogy mire is? Az új, már barátságosabb elnevezésű rendelet szerint tilos a kutyát kutyafuttatón kívül póráz nélkül sétáltatni, közterületen alkoholt fogyasztani a szeszesitalt forgalmazó üzletektől ötven méteres távolságon belül, illetve iskoláktól, egészségügyi intézményektől kétszáz méteren belül, (kivéve szeszmérési engedéllyel rendelkező rendezvények idején és területén), közkifolyónál, közterületen elhelyezett tűzcsapnál járművet mosni, zöldterületen nem gépjárművel közlekedni, gyepfelületen, parkosított vagy zöldterületen gépjárművel megállni vagy várakozni, közterületet a rendeltetésétől eltérő célra engedély nélkül használni.

Kötelező az üzletek számára a nyitvatartásra vonatkozó szabályokat és a saját nyitvatartási idejüket betartani. Az ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni az ingatlana előtti közterület, járda, annak hiányában egy méter széles területsáv, illetve vendégjárda folyamatos hóeltakarításáról, síkosságmentesítéséről.

A szabályszegőket a zsebükön keresztül regulázzák meg, a helyszíni bírság ötezertől ötvenezer forintig terjedhet, a közigazgatási bírság akár a 150 ezer forintot is elérheti.

Természetesen nem elég pusztán ezekre a szabályokra figyelemmel lenni, más önkormányzati rendeletek és a szabálysértési törvény még számos tilalmat és kötelezést tartalmaz.

A legtöbb állampolgár számára ezek magától értetődő dolgok. De az is igaz, hogy minden törvény annyit ér, amennyit betartanak belőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!