Hírek

2013.08.07. 22:00

Madonna a Hegyhátról

A Vas megyében élő Kisléghi Nagy Ádám festőművész egyedüli külföldiként képviseli hazánkat egy észak-olaszországi, városban, a Tolmezzóban megnyílt egyházművészeti kiállításon.

Tersztyánszky Krisztina

Udine régióban júliusban két hasonló tematikájú kiállítás nyílt, Alessio Geretti atya és Serenella Castri művészettörténész szervezésében. Az egyiknek, mely a Szent Péter útja címet viseli, egy apró alpesi falucska, Illegio ad helyet. Az anyagot, melyet korábban Rómában, az Angyalvárban mutattak be, a IV.-től a XVI. századig keletkezett legrangosabb Szent Péter-ábrázolásokból válogatták.

A másik, magyar vonatkozású tárlatot Tolmezzóban rendezte a helyi kulturális tanács és a San Floriano Egyesület. A Frisacco palotában megrendezett kiállítás A misztérium megfestése, avagy A hit művészete ma címet kapta. A szervezők a kortárs művészek között kutattak fel olyan alkotókat, akiknek ihletője az evangélium, a vallás. Pár évvel korábban, XVI. Benedek pápának volt hasonló kezdeményezése, mikor a ma élő, hívő alkotó- és előadóművészeket hívta meg a Sixtus-kápolnába. Kisléghi Nagy Ádám, a szombathelyi székesegyház olajfestményeinek alkotója akkor is, most is a meghívottak között volt.

Kisléghi Nagy Ádám feleségével  Kocsis Mártával utazott Tolmezzóba, a kiállítás szeptember 15-ig lesz látható, majd Udinébe megy (Fotó: Fülöp Nóra)

 

- Egy nagy kísérlet ez: újra felvenni az évszázadokkal ezelőtt elszakadt szálakat, megkeresni a vallásos meggyőződésű alkotókat - véli a festőművész. - A kiállítók közül egyedül én nem élek Itáliában, az interneten keresztül találtak rám a szervezők. Ahogy a más-más stílusban alkotó, nálam többnyire fiatalabb művészek mindegyike, én is két képet vihettem a bemutatkozásra, és már ezeket is előre kiválasztották.

Kisléghi szerint a képek kiválasztásának szempontja az lehetett, hogy új arcok szerepeljenek rajtuk az ősi keresztény attribútumokkal. Az egyik, a tárlaton szereplő képe Szent Jeromost ábrázolja szakáll nélkül, mai emberként, de a hagyományos koponyával, homokórával, könyvekkel körülvéve. 2010-ben készült Madonnája is egy kissé profanizált: ma élő modellek alapján vászonra álmodott édesanya, mai kisgyermekkel a karjában. Mindkettőn jól nyomon követhető a Caravaggio-i festészet hatása, amely Kisléghi következetesen járt művészi útja. A Vasban élő művészt szinte megdöbbentette az a tisztelet és megbecsülés, amivel az olasz szervezők a művészettel szemben viseltettek.

- Ilyenkor azt érzi az ember, hogy nincs egyedül. Megerősít engem, hogy vannak akik hozzám hasonlóan gondolkodnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!