Hírek

2013.10.11. 12:20

Turistaroham indulhat a világháborús csatamezőkre

Jövőre lesz 100 éve, hogy kirobbant az I. világháború. Az olasz doberdói fennsíkon több tízezer magyar katona esett el.

Kozma Gábor

– Már most érkeznek a foglalások, arra számítunk, hogy jövőre többezer magyar turista utazik hozzánk – ezt a véleményt hangoztatják a Doberdó fennsík melletti települések szállodáiban. Duinóban ugyan bezárt egy nagy hotel, de Monfalcone és Trieszt kínálata széles.

Monfalcone nem tengerparti település, az itt élők a divatos Grádóba járnak fürödni, vagy 20 kilométerre odébb. A mediterrán hangulat azonban itt is csorbítatlan. Nagyon sok az indiai és a pakisztáni bevándorló, őket a hajóipar foglalkoztatja. A kisváros fölött erődszerű építmény magasodik, egy 11. században emelt bástya, amely sokszor tett védelmi szolgálatot az itt élőknek.

A Grand Canal, Joyce-hangulattal. Triesztért folytak a harcok (Fotó: Kozma Gábor)

Megmásszuk az enyhe emelkedőt, megnézzük a műemléket és azonnal tudjuk, hogy miért kedvelték az olasz tüzérek ezt a helyet: simán belőhették a Doberdót, mivel csak pár kilométernyire terül el a fennsík. Jelesül az a rész, ahol az első világháborúban a magyar haderő megvetette a lábát. Az olaszok Monfalcone irányából gyakran pergőtűzzel zúzták a magyar állásokat. Volt, hogy egy hétnél is tovább dörögtek egyfolytában az ágyúk. A harc Triesztért, a tengeri kijáratért folyt. Ezert kellett meghalnia többszázezer magyar és több mint egymillió olasz huszonévesnek.

E borzalomra sokan emlékeznek majd jövőre. Szombathelyről több civil egyesület és magánszemély jelezte, hogy tavasszal ellátogat az egykori csatamezőkre, tisztelegve hős honvédjeink síremlékénél. Hasonló hírek érkeznek más városainkból is. Monfalconéban néhány napot eltöltve arra jutottunk, hogy a háború emléke itt sem halványult el, ápolják a sírokat, emlékműveket. Szeretettel várják magyar barátaikat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!