Hírek

2013.11.03. 07:25

100 éves a felsőcsatári iskola

Felsőcsatár - Jubileumi ünnepséget rendeztek a Felsőcsatári Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola épülete fennállásának 100. évfordulója alkalmából.

Merklin Tímea

A rendezvény megnyitóján Fodor István szombathelyi tankerületi igazgató köszöntötte a résztvevőket, majd az iskola igazgatónője, Szegleti Veronika foglalta össze az elmúlt 100 év történetét. Megemlékezett az építőről, az építtetőről, kiemelte az iskola életében lezajló események jelentősebb állomásait, köztük az 1948-as államosítást, és a 60-as években a körzetesítés következtében lezajló jelentős létszámnövekedést is. Az igazgatónő kiemelte, a múlt őrzésének felelősségét, a szellemi létezés fenntartásának fontosságát. Az iskola földrajzi adottságait tekintve mindig is teret adott előbb csak a horvát, majd a német nemzetiségi hagyományőrzésnek. A mindennapi oktató-nevelő munka biztosítása mellett a mai napig nagy hangsúlyt fektetnek az intézményben e két nemzetiség nyelvének, kultúrájának megőrzésére. Ezt bizonyította az ünnepi kulturális műsor is, amiben horvát és német táncokat, gyermekjátékokat mutattak be, valamint versek, és dalok hangoztak el jelenlegi és volt diákok közreműködésével. Az ünnepséggel egy időben iskolatörténeti kiállítás nyílt az épület földszinti tantermében, ahol a levéltárak tulajdonában lévő eredeti szerződések, pedagógus minősítő lapok, hivatalos levelek mellett az elmúlt 100 évhez kötődő iskolai tárgyi emlékékeket is (kalamárisokat, padokat, több nyelvű századeleji tankönyveket) kiállítottak. A teremben lévő fotók egyszerre mutatják a múltat, jelent és a jövőt, hiszen a megsárgult tablók mellett az elmúlt 20 év fotói papíralapon, a tavalyi év fényképes emlékei pedig a digitális tábla segítségével interaktívan kerültek bemutatásra. A kiállítás november 8-ig megtekinthető 8-tól 17 óráig.

Bencsics Anna, Németh Vilmos, Hettinger Noéni is táncoltak az iskola centenáriumi ünnepségén. Fotó: Vargyasné Köbli Liliána

A jubileumi rendezvény értéke volt továbbá, hogy az az iskola öko-heti programjai közé illeszkedett, kiemelve a fenntarthatóság pedagógiáját, valamint az is, hogy a jubileumi programon a horvátországi kupljenovói testvériskola diákjai, nevelői is részt vettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!