Hírek

2014.01.08. 13:45

Változások a pecásoknál: állami fogási napló, új szabályozás

Komoly törvényi, jogszabályi, adminisztrációs változásokhoz kell alkalmazkodniuk az idei évtől a horgászoknak – ismertette Puskás Norbert, a vasi horgász szövetség ügyvezető elnöke.

Tóth Gábor

– Az Országgyűlés 2013. december 17-ei döntésével módosította a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló, nyáron elfogadott törvényt. Ez alapján, valamint a halgazdálkodás és a halvédelem egyes szabályainak megállapításáról szóló, január 1-jén hatályba lépett rendelet alapján a horgászoknak több fontos változásra kell felkészülniük – tudtuk meg Puskás Norberttől a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége ügyvezető elnökétől. – Fontos törvényi változás például, hogy az új Büntető Törvénykönyv előírásai és szankciói végre megoldást jelentenek az orvhalászat és orvhorgászat elleni küzdelemben.

Szigorodtak a szabályok. Sipos Károly (jobbról) halászati őr ellenőrzi Bognár Gábor horgásztársat(Fotó: Sporthorgász egyesületek Vas Megyei Szövetsége)

– Az orvhalászat, a tiltott eszközökkel, vagy módon történő halfogás, valamint a kíméleti területen történő horgászat is önálló büntető jogi kategória lett – árulta el Puskás Norbert. – A komoly büntetés mellett többek között az elkobzás is veszélyezteti a tilosban járót. A horgászat és a halgazdálkodás jövőjét alapjaiban változtatja meg, hogy a korábbi halászatról és horgászatról szóló jogszabályt szeptember 1-től felváltotta az új Halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvény. A törvény értelmében a halgazdálkodási vízterületek hasznosítása során a horgászat és a horgászturizmus fejlesztése elsőbbséget élvez minden más hasznosítási móddal szemben – amely rendkívül pozitív döntés a közel 340 ezer főt számláló hazai horgászközösség szempontjából. Továbbá több fontos horgászati szabályváltozás lépett életbe. Be lett vezetve a központi állami fogási napló, amelyet tárgyévet követően – először 2015-ben – február 28-ig kell leadni minden horgásznak. Ezen állami fogási naplóba kell bejegyezni – többek között – bármely magyarországi halgazdálkodási vízterületen kifogott és megtartott halat. Egyes halfajok méret és fogási tilalmában is változás következett be. Az új tilalmi és mérettáblázat, valamint az új állami szabályozások a fogási naplóban megtalálhatóak, ezért feltétlenül javasolom az új napló részletes tanulmányozását a helyi horgászrend mellett. A horgászattal eltöltött napok számát ikszelni kell a naplóban, és a horgászat megkezdése előtt a vízterület megnevezését és állami vízérkódját is be kell írni a fogási összesítő táblázatba, ami az új területi jegyeken található meg. Nem megtartható közösségi jelentőségű halfaj lett az aranykárász és a kecsege. November 1. és március 15. közötti időszakban a vermelő halállományok védelme érdekében halradar használata a halfogási tevékenységhez tilos. Horogra kívülről akadt őshonos halat azonnal vissza kell engedni.

Haltelepítés a szombathelyi Csónakázótavon. Idén is kerítenek erre sort az illetékesek. (Fotó: Horváth Csaba)

– A Vas Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának év végi hatékony, a szövetségünkkel együttműködő munkájának köszönhetően az országban az elsők között Vas megyébe érkeztek meg az idei állami jegyek és az új fogási naplók, így a horgászengedélyek kiváltása problémamentesen megkezdődött a tagegyesületeinkben – folytatta Puskás Norbert.

Puskás Norbert, a Sporthorgász egyesületek Vas Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke (Fotó: Sporthorgász EVMSZ)

– Az új szabályozásra való minél rugalmasabb országos átállás miatt, a 2013. évre érvényesített állami horgászjegyek és a fogási naplók érvényessége január 31-ig meg lett hosszabbítva, ez elsősorban a napi jegyes horgászoknak jelent átmeneti megoldást. A tavalyi éves területi jegyek már nem érvényes, ezért azt a horgászat előtt ki kell váltani az adott vízterületre. Az állami szabályozások változása mellett a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége új jegyféleséggel igyekszik biztosítani a változó horgászati igények jobb kiszolgálását. Például a kizárólag folyóvizeken horgászó sporttársaink régi kérésének eleget téve bevezettük a felnőtt folyóvízi jegyet. De ezen kívül is több kedvezményes konstrukciót állítottunk össze. Folyamatosan azon dolgozunk, hogy a nehezebb anyagi helyzetben lévő horgászoknak se kelljen lemondani a szenvedélyükről, ezért jövőre a felnőtt területi engedély három részletben is megvásárolható lesz. Szövetségünk elsők között vezette be, hogy a területi jegyeinket már fizetheti a horgász SZÉP kártyával, Erzsébet ajándékutalvánnyal is. Az általam elmondottakról a szövetség munkatársai örömmel adnak információt minden érdeklődőnek, de a honlapunk is napra kész – zárta szavait Puskás Norbert.

 

HALTELEPÍTÉS, AKÁRCSAK TAVALY

A haltelepítésekre a is nagy hangsúlyt fektet a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége. Ennek megfelelően a mögöttünk hagyott 2013-as évben 32 441 kg pontyot, 10 290 kg vegyes fehér halat, 2 750 kg amurt, valamint 481 000 db előnevelt halat (süllő, csuka, nyurgaponty, dévérkeszeg, bodorka, csapósügér) helyeztek ki vizekbe a szövetség munkatársai. A telepítések bárki számára nyilvánosak voltak, továbbá egyesületi vezetők, halászati hatósági szakemberek, halászati őrök bevonásával törtétek. A sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége az idei esztendőben is legalább ekkor mértékű halételepítést tervez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!